torstai 16. helmikuuta 2012

Levyarvio: Saukka – "Rakkauden Terminaattori"

Saukan kahdestoista sooloalbumi Rakkauden Terminaattori sisältää yhdeksän uutta laulua, joista tosin kolme julkaistiin jo viime vuoden puolella. Turun toiseksi parhaalle jalkapallojoukkueelle omistettu Kiitos Tepsi, paras TPS ilmestyi viime kesänä, SuomiBulgaria Ystävyysseuran kanssa yhteistyössä tehty Bulgaria viime syksynä ja kappaleen Rauhaton joulu musiikkivideo joulun alla.

Saukka luottaa tälläkin albumilla pelkistettyyn tuotantoon ja  oivaltaviin sanoituksiin. Tyylillisesti hieman Agentsin suuntaan kumartava Kihloissa on kivaa sisältää levyn kenties tarttuvimman kertosäkeen, joskaan alle kaksiminuuttinen kappale ei aivan ehdi nousta lentoon. Sen sijaan köörilaulun kyllästämä Bulgaria innostaa laittamaan jalalla koreasti muistuttaen samalla, että maailmassa on muitakin eksoottisia lomakohteita kuin Turkki tai "2000-luvun Kanaria" eli Thaimaa.

Live-versioksi väännetty Terminaattori karipeitsamomaisine kitaroineen rullaa tanakan poljennon saattelemana vastuttamattomasti ja osuu tiukasti maaliinsa Status Quolta plagioidulla soolollaan. Yhteiskunnallisista teemoista Saukka ei tunnu pääsevän eroon tälläkään levyllä, kun kappaleella Kapitalistinisti hän käsittelee rohkeasti vaijettua sosiaalista ongelmaa sekä selviämistaistelua ympäristön paineiden keskellä. Kolmenkympin maha puolestaan on aikuistuneen artistin omaelämänkerrallinen kertomus havahtumisesta realiteetteihin. Musiikillisesti kappale on ehkä tyypillisintä Saukkaa.

Keinuvan grooven tahdittama Annenukke on koskettava kertomus rakastumisesta ensiapukurssilla. Konservatiivisimmat voisivat jopa sanoa, että biisin väliosassa on liikaa meininkiä. Levyn ehdotonta kärkeä edustaa kuitenkin tango-introlla käynnistyvä Vaimoni on nazi, joka osuvasti kiteyttää tossun alla elävien nuorten miesten maailmankuvan. Kappaleen kitarasoolo tuo erehdyttävästi mieleen Wishbone Ashin kepittäjän Andy Powellin.

Rakkauden Terminaattori ei varsinaisesti esittele mitään uutta puolta Saukassa lauluntekijänä, mutta osoittaa, että miehellä on vielä paljon annettavaa ja ennen kaikkea sanottavaa.



KUUNTELE MIKSERI.NETISSÄ.


1 kommentti: