sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Ruumis on sielun temppeli




















Nimimerkki ”Yo Adrian!” on lähettänyt minulle viestin:

”Hei Altti! Kiitos mielenkiintoisesta blogista, jota on kiva lukea. Se on mielestäni parempi kuin kaikki muut blogit yhteensä. Jatkossa olisi kiva lukea, että miten sinä oikein pidät kunnostasi huolta?”


Kiitos palautteesta! Liikunnan harrastaminen on kyllä mukavaa, siinä virkistyy mieli ja keho. Minun treenitavoitteeni voisi kiteyttää: maksimaalista voimaa, maksimaalista kestävyyttä, maksimaalista rispektiä. Salitreenit olen jaotellut lihasryhmien mukaan: 1) rinta, olkapäät, ojentajat, 2) hauis, yläselkä, 3) jalat. Tosin aina ei mene ihan tältä pohjalta nimittäin välillä treenaan kakkostreenipäivänä kyykkyä, joskus yhtenä päivänä koko yläkropan ja toisena päivänä pelkästään jalkoja ja joskus treenaan mentorini Nallen innoittamana circuit training -tappomeiningillä läpi koko paketin.

Touko-elokuun välisenä aikana treenaan jalkoja vain satunnaisesti, sillä lenkkeilen tuolloin liki 100km/kk ja jalat saavat siinä ihan tarpeeksi rasitusta. Talvikaudella käyn lenkillä vain satunnaisesti (sään ja fiiliksen mukaan) ja keskityn hankkimaan raakaa voimaa. Salilla tulee käytyä 4-6 kertaa viikossa. Taukoviikkoja tulee, jos ylirasitus uhkaa tai on paikat klesana.

Lenkillä matkat vaihtelevat 5-20 km ja vauhdit 5:00–6:00/km välillä vähän fiiliksen ja ajankohdan mukaan. Kesäkuussa juoksin parhaimmillani 17 km lenkin 1 h 29 min eli keskivauhdilla 5:15/km muistaakseni ihan kohtalaisella sykkeellä, kun taas viime aikoina olen köpötellyt 6-8 km lenkkejä 5:20-5:40/km. Kalenterista luin, että 4 vuotta sitten olen juossut 6 km lenkkejä jopa 4:35/km, nykyään harvemmin. Joskus vaihtelun vuoksi painan salilla juoksumatolla raastomeiningillä 20 min intervalleja (10-16 km/h) kuunnellen Rocky-soundtrackeja. Juoksuharjoittelun ja voimatreenin suhteen olen pyrkinyt löytämään kultaisen keskitien, jolla kumpikaan ei syö toista. Monipuolisuus on valttia – en haluaisi näyttää Alistar Overeemiltä, mutten toisaalta Jukka Keskisaloltakaan.

Salilla suosin vapaita painoja lihaskoordinaation kehittämiseksi, erilaisissa koneissa teen apuliikkeitä. Parin kuukauden välein vaihtelen eri lihasryhmän liikkeitä tai toistomääriä, jottei lihashermosto totu liiaksi samoihin ärsykkeisiin. Treeni kestää noin tunnin (plus 10 min lämmittely), jonka aikana teen 5-7 liikettä ja jokaisessa liikkeessä kolme sarjaa toistojen määrän vaihdellessa välillä 4-12. Viime viikkojen treeni on ollut mm. seuraavanlaista:

Ylätalja eteen 80 kg 3x8
Hauis levytangolla 45 kg 3x8
Penkkipunnerrus 110 kg 3x6
Kyykky (90 asteen kulmaan) 110 kg 3x8
Pystynosto levytangolla 50 kg 3x8
Ranskalaiset punnerrukset 40,5 kg 3x8

3 kommenttia:

  1. Terve sielu ei pysy ruumissa.

    VastaaPoista
  2. Miten sinulla riittää aika tuohon kaikkeen? Kahden lapsen isänä ehdin salille korkeintaan kerran viikossa mikä harmittaa kovasti.

    VastaaPoista