maanantai 26. tammikuuta 2015

15 vuotta sitten

Tässä postauksessa ajattelin hypätä ajassa 15 vuotta taaksepäin. Vuosituhat oli juuri vaihtunut. Sitä oli odoteltu epäselvin tunnelmin: Kaatuvatko tietokoneet? Katoavatko luottotiedot? Tuleeko maailmanloppu? Millennium oli sana, joka toistui joka käänteessä. Olin itse viettämässä vuodenvaihdetta kaverin tyttöystävän bileissä. Vuosituhannen vaihtuessa olin Salossa Molly-nimisessä irkkupubissa ja yhtäkkiä huomasin, että kappas, kello on parikymmentä minuuttia yli puolenyön ja vuosi on vaihtunut. Toki olin tv:stä nähnyt jo alkuillan uutisissa, kuinka vuosituhat vaihtui mm. Uudessa-Seelannissa ja Australiassa.

Vuoden 2000 alussa olin 19-vuotias. Tuolloin suurin osa kavereistani astui armeijan harmaisiin, tarkalleen ottaen maanantaina 3. tammikuuta. Itse kävin intissä vain niin sanotusti kääntymässä ja saman viikon perjantaina olin jo palannut siviiliin ja aloittelin valmistautumista yliopiston pääsykokeisiin.

Muistan että tammikuussa 2000 olin isäni kanssa raksahommissa Kemiössä (nyk. Kemiönsaari) Kiilan kylässä restauroimassa kivinavetasta kahvilaa. Oli kylmää ja pimeää ja Radiomafian soittolistalla oli mm. Egotripin "Koivuniemen herra" ja Ultra Bran "Heikko valo". Molemmat kappaleet olivat tammikuun lopulla ensi-iltansa saaneen ja kohua herättäneen Levottomat-elokuvan soundtrackilla.

Vuosituhanteen vaihteessa suomalainen musiikki oli eräänlaisessa käännekohdassa. Vuoden 1999 lopulla Daruden Sandstorm ja Boomfunk MC'sin Freestyler olivat breikanneet ulkomaita myöten ja HIM:in Razorblade Romance tuli Join Me In Death -sinkun vauhdittamana perässä. Samoihin aikoihin myös Maija Vilkkumaa teki läpimurtonsa. Muistan kuinka Provinssissa 1999 Vilkkumaa esiintyi teltassa parille sadalle kuulijalle ja seuraavana kesänä päälavalla yhtenä odotetuimmista kotimaisista artisteista.

Loppukesästä 1999 olin liittynyt kaverini houkuttelemana tanssiorkesteriin ja muistelisin, että vuodenvaihteessa 1999-2000 treenattiin paljon uusia biisejä. Tuolloin soiteltiin pääasiassa pöytäjuhlissa ja vastaavissa kekkereissä. Muistan että 4.3.2000, samana päivänä, jolloin siskoni palasi Englannista Suomeen, soitettiin pöytäjuhlissa Salon VPK-talolla ja suoraan keikalta mentiin Mollyyn.

Noihin aikoihin, alkuvuonna 2000, kävin Salossa usein myös Maksim-baarissa bändien keikoilla ja muutenkin viikonloppuisin. Maksimissa oli mukavaa se, kun sai baaritiskillä suoraan toivoa soitettavia kappaleita. Kerran mukanani oli sattumalta edellä mainitun Egotripin juuri julkaistun Koivuniemen herran sinkku povarissa ja pyysin baarimikkoa laittamaan sen soimaan. Muistaakseni tuolloin oltiin radalla ystäväni "Aquin" ja jonkun hänen Lappeenrannan opiskelukaverinsa kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti