keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Mostarin silta

Tänään tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun menin kihloihin. Kosin nykyistä vaimoani Mostarin sillalla Bosnia ja Hertsegovinassa lämpimänä kesäiltana lomamatkallamme. Valkokullasta tehdyt sormukset ostettiin seuraavana päivänä samassa kaupungissa.

Mostar on Hertsegovinan historiallisessa maakunnassa sijaitseva kaupunki, joka on tunnettu Neretva-joen ylittävästä kauniista 1500-luvulla rakennetusta sillasta stari most. Jugoslavian hajoamissodissa Mostar joutui keskelle taisteluja ja silta tuhoutui tykistötulessa marraskuussa 1993. Silta rakennettiin uudelleen ja avattiin kymmenen vuotta sitten. Korjaus maksoi 15 miljoonaa euroa ja nykyään silta on UNESCO:n Maailmanperintökohde.

Mostarin sillalla on erityistä symboliarvoa, sillä se on perinteisesti jakanut Bosnian muslimien ja katolisten kroaattien kaupungin. Pitkälti juuri tämän symboliarvon vuoksi Bosnian kroaattiarmeja tuhosi sillan, kun kroaatit ja bosniakit alkoivat sotia toisiaan vastaan. Bosnian sodan sekavuudesta on hyvänä osoituksena se, että tätä ennen Mostarin muslimi- ja kroaattiväestö oli yhdessä puolustautunut Bosnian serbiarmeijaa vastaan, joka piiritti kaupunkia.

Muslimien ja kroaattien välit Mostarissa ovat edelleen huonot, joka on vaikuttanut mm. kaupungin hallintoon. Kummallakin väestöryhmällä esimerkiksi omat postinsa. Samalla kuitenkin pinnan alla kytee toivo paremmasta tulevaisuudesta ja halu elää yhdessä sovussa. Mostarin silta symboloi tätä rinnakkaineloa vaikeuksista huolimatta.

1 kommentti: