maanantai 30. tammikuuta 2012

Mieleenpainuvimmat keikat

Tämän kertaisessa postauksessa ajattelin listata TOP5-keikat, joilla olen käynyt. Olen nähnyt elämäni aikana toista sataa bändiä livenä, joista kymmeniä ulkomaalaisia. Keikkojen asettaminen paremmuusjärjestykseen ei ole yksioikoista, sillä bändit ovat erilaisia, keikkapaikat ja yleisöt toisistaan poikkeavia ja lisäksi omat  odotukset ja mieliala ovat olleet vaihtelevia. Olenkin ottanut ensisijaisesti huomioon keikkakokemuksen kokonaisuudessaan ja sen, millaisia muistoja siitä on jäänyt.


5. Aerosmith @ Ruisrock 1994
Olin nähnyt edellisvuonna jäähallikeikalla Def Leppardin, mutta Aerosmith oli ensimmäinen todellinen suosikkibändini, jota lähdin livenä kuuntelemaan. Äitini heitti minut ja pari kaveria aamupäivällä Turkuhallille, josta oli bussikuljetus Ruissaloon festarialueelle. Aerosmith oli pitkän ja helteisen päivän pääesiintyjä. Muistan ikuisesti, kuinka keikan alkaessa Get A Grip -albumin intro lähti soimaan ämyreistä ja kuinka Eat The Rich:in käynnistyessä lavaa peittänyt iso lakana laskeutui ja samalla hetkellä näin ihka elävänä silmieni edessä noin kymmenen metrin päässä Steven Tylerin, Joe Perryn ja kumppanit, joita aiemmin olin katsellut vain MTV:ltä. En ollut vielä täyttänyt edes neljäätoista.


4. The Mars Volta @ Turkuhalli, maaliskuu 2003
Olin kuumeisena lähtenyt Red Hot Chili Peppersin konserttiin. Halusin nähdä lämmittelijän, josta en tiennyt muuta kuin nimen. The Mars Volta ehti soittaa noin viisi sekuntia, kun vakuutuin bändin kyvyistä. En ollut koskaan nähnyt tai kuullut mitään vastaavaa ja yhtä energistä. Täysin ällistyneenä seurasin, kuinka Cedric Zavala esitti akrobaattisia temppuja ja Omar Rodriguez-Lopez heitteli kitaraa kaulansa ympäri. Muistan myös katselleeni ympärilleni ja nähneeni sekä ihastelevia että järkyttyneitä ilmeitä. Muutaman kuukauden päästä bändi julkaisi debyyttialbuminsa, jonka kävin heti ostamassa levykaupasta.


3. The Police @ Globen, Tukholma, elokuu 2007
Olin jo vuosia aiemmin hehkuttanut ajatusta, että jos The Police ikinä tekisi paluukiertueen, olisin satavarmasti menossa bändin keikalle. Kun sitten alkuvuonna 2007 ilmestyi uutinen The Policen reunionista ja kohtapuolin selvisi Euroopan kiertueen päivämäärät, olin välittömästi varaamassa lippua Tukholman keikalle. The Policen konsertti oli siitä mieleen painuva, etten ole missään nähnyt niin heterogeenistä yleisöä. Ikäjakauma oli varmaan 15-60 vuoden välillä ja paikalla oli luonnollisesti paljon suomalaisia. Heti kun keikan aloittanut Message In The Bottle lähti käyntiin, tiesin että tästä kannatti maksaa. Encoren viimeisenä soitettu Every Breath You Take oli taianomainen hetki. Oli myös unohtumaton näky, kun keikan jälkeen ympärillä oli ainoastaan hymyileviä ihmisiä.


2. Foo Fighters @ Mazda Palace, Milano, tammikuu 2006
Oli järisyttävä fiilis, kun luin vuoden 2005 lopulla Foo Fightersin nettisivulta uutisen, että bändi aloittaa vuoden 2006 alussa Euroopan kiertueensa Milanosta, missä olin tuolloin vaihto-opiskelijana. Mentiin keikalle muutaman espanjalaisen ja yhden ranskalaisen vaihtarikaverin kanssa, mutta kun ensimmäisenä soitettu In Your Honor lähti käyntiin, lähdin yksin raivaamaan tietä lavan eteen. Italialainen yleisö oli eläimellisen riehakasta, bändi oli tulta ja tappuraa ja soitti täydellisen setin. Kun yhtye palasi soittamaan encorea, heitti Dave Grohl pyyhkeensä yleisön joukkoon juuri minun kohdalleni ja taistelin siitä 3-4 muun kanssa DOA:n puoleen väliin saakka, kunnes luovutin, kun lähes hukkasin silmälasini painin tuoksinnassa.


1. Red Hot Chili Peppers @ Sjöhistoriska museet, Tukholma, elokuu 1999
Olin ollut parin vuoden ajan intohimoinen RHCP-diggari ja John Fruscianten paluu-uutisen (29.4.1998) jälkeen odottanut uutta levyä kuin kuuta nousevaa. Kesäkuun alussa 1999 julkaistu Californication räjäytti potin ja Red Hot Chili Peppers oli vuoden ykkösbändi. Kun tieto Euroopan kiertueesta tuli, laitoimme kaverini Tukholmassa asuneen isoveljen hankkimaan meille heti liput. Itse reissu ja konsertti olivat ikimuistoisia. Noin vartti ennen keikkaa yleisö oli jo täysin riehaantunut ja ihmisiä vähän väliä kaatuili tungoksessa maahan pelastettavaksi takaisin ylös. Keikan käynnisti Around The World, jonka jälkeen jengi sekosi täysin. Ihmettelen vieläkin, miten vältin pakokauhun, sillä ainakin kaksi kertaa kaaduin tungoksessa muun porukan mukana ja ainoa keino päästä ylös oli nostaa kättä ja toivoa, että joku vetää ylös. Muistaakseni setin puolivälissä aloin voida pahoin ja kävin oksentamassa sivustalla rynniäkseni sen jälkeen takaisin eteen bändin soittaessa Organic Anti-Beat Box Band. Huikea keikka.


Hyvä blogini lukija, mikä on ollut Sinun ikimuistoisin keikkakokemuksesi?
Foo Fighters Milanossa 23.1.2006. Dave Grohl laulaa todennäköisesti Everlong:ia.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Edun olen nähnyt kolmesti ja Stigin kerran akustisesti. Keikat eivät ole ikimuistoisia, koska niistä ei ole muistikuvia.

      Poista