lauantai 12. joulukuuta 2015

Erään joululaulun tarina

Kuusitoista vuotta sitten julkaisin tekemäni joululaulun Terästettyä glögiä. Biisistä on tullut klassikko, minkä vuoksi ajattelin kertoa sen taustoista.

Perjantaina 10.12.1999 lähdin parin kaverin kanssa ex tempore laivareissulle. Toisena päivänä laivan pubissa soi joku hilpeä joululaulu, josta sain idean: minun on tehtävä hilpeääkin hilpeämpi joululaulu, äänitän sen ja annan CD-levyn läheisilleni joululahjaksi.

Seuraavan viikon aikana sävelsin kitarallani melodian pätkiä, kirjoitin niistä nuotteja ja yritin keksiä jotain kivaa tarinaa sanoitukseksi. Inspiraatiota sain M.A. Nummisen legendaarisesta joululaulusta "Joulupukki puree ja lyö" sekä YUP:n levystä "Toppatakkeja ja Toledon terästä", jonka olin ostanut reilu kuukausi aiemmin.

Pohjaäänitykset olivat jo seuraavana perjantaina 17.12., sillä jouluun ei ollut paljoa aikaa. Tuolloin ohjelmoin nuotinnosten pohjalta kaverin luona rumpuraidan ja koskettimet. Käytiin saunassa, otettiin olutta ja kun olin melkein valmis biisin kanssa, yllätti sähkökatko. En ollut tallentanut tiedostoa kertaakaan, joten n. puolen tunnin kynttilän valossa vietetyn tauon jälkeen ryhdyin yön pimeinä tunteina uudestaan hommiin. En tarkkaan muista, muuttuiko kappaleen runko jotenkin, mutta YUP:n Myyrän riffin taisin sisällyttää väliosaan uutena päähänpistona.

Seuraavina päivinä kirjoitin biisin pohjaa kuunnellen sanat valmiiksi ja harjoittelin kitaraosuuksia. Laulun ja kitaroiden äänitysten vuoro oli jouluaaton aattona 23.12. ja muistan katsoneeni Jyrkin jouluspeciaalia samalla. Lauluun tuli muutamia rytmillisiä virheitä, joita en kuitenkaan jaksanut korjata uusintaotoilla. Saatiin biisi valmiiksi ja poltettiin se muutamalle CD-levylle, jotka annoin joululahjaksi.

Kuuntele "Terästettyä glögiä"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti