perjantai 11. joulukuuta 2015

Laivat vertailussa

Katselin tv:stä loistavaa Sinkkulaiva-ohjelmaa ja aloin muistella omia laivareissujani. Arvioni mukaan olen elämäni aikana ollut laivalla reilu 60 kertaa. Ajattelin hieman arvioida kokemusteni perusteella joitain entisiä ja nykyisiä Itämeren risteilijöitä.


Silja Europa

Itselleni legendaarisin laiva, jolla tuli risteiltyä paljon, laskujeni mukaan reilu parikymmentä kertaa vuosina 1999-2008. Europalla olin mm. abiristeilyllä -99 sekä ilmaisreissulla katsomassa Bogart Co:ta vuoden 2008 alussa.

Yleisluonnehdinta: Erittäin toimiva kokonaisuus. Panoraamahissin ympärille aukeaa avara tila, jossa pyörreportaat yhdistävät seiskakannen ja kasikannen, joilta löytyy mm. infopiste, tax free, ravintolat ja pub.

Disco ja tanssiravintola: Tax freen takana, laivan perällä sijaitseva disco on hieman ahtaanoloinen loukko. Tanssiravintola on kohtalaisen kokoinen ja tanssilattia kätevästi tilan keskellä.

Saunatilat: Yläkannella sijaitseva spa-osasto on avara ja valoisa, joskin porealtaita on liian vähän ja ne ovat turhan pieniä, jos porukkaa on enemmän. Lattiasta kattoon ulottuva ikkuna miesten saunatilassa tarjoaa upean näkymän Itämerelle löylyjen heittämisen ja suihkussa käymisen lomassa.


Viking Amorella/Isabella

Isabellalla tuli reissattua 1998-2003 usein, kun se kulki iltalähdöllä Turusta Tukholmaan ja oli siten vaihtoehto Silja Europalle.

Yleisluonnehdinta: Selkeä kokonaisuus ja aivan kuten Europa, laiva rakentuu seitsemännen ja kahdeksannen kannen ympärillä, joilta löytyy ravintolat, pub ja tax free.

Disco ja tanssiravintola: Kaksikerroksinen disco on Itämeren paras ja parvelta hyvä näkymä. En muista, millainen tanssiravintola on.

Saunatilat: Kuudennen kannen keulassa, ikkunattomassa tilassa sijaitsevat porealtaat ovat mukavasti syrjässä ja rauhallisessa paikassa.


Silja Serenade/Symphony

Olin ensimmäisen kerran Silja Symphonylla alkuvuonna 1992. Viime vuosina olen käynyt jommalla kummalla aluksista joulun alla Tukholman risteilyllä. Promenade-hytti on must.

Yleisluonnehdinta: 140 metriä pitkä ja viiden kannen korkeuteen ulottuva promenaadi-katu on laivan sydän, josta löytyy ravintoloita, kahviloita ja kauppoja. Keulassa on tanssiravintola ja perässä pub.

Disco ja tanssiravintola: Yläkannella sijaitseva disco on hieman sekavan oloinen, mutta kohtalaisen kokoinen. Laivan keulassa kahdessa kerroksessa sijaitseva tanssiravintola puolestaan on avara, kivasti porrastettu ja joka puolelta on hyvä näkyvyys lavalle.

Saunatilat: Vanha spa-osasto alkoi olla jo aika retro ja uudistus teki tilasta valoisan ja tyylikkään. Myös höyrysauna on valoisampi ja entistä viihtyisämpi. Merelle avautuva näkymä on kesäaikaan ja talviaamuisin upea.


Baltic Queen/Princess

Itämeren uusimpia risteilijöitä, joilla olen käynyt muutaman kerran pääasiassa töiden merkeissä.

Yleisluonnehdinta: Mielestäni sekava laiva, jossa vaikea muistaa, missä kohtaa mikäkin ravintola ja baari sijaitsee. Yleisilme kuitenkin tyylikäs ja uudenkarhea.

Disco ja tanssiravintola: Yläkannella sijaitseva disco vaikuttaa sellaiselta, ettei siihen oikein ole panostettu tai mietitty loppuun asti. Suuri, kahteen kerrokseen sijoittuva tanssiravintola sen sijaan on Itämeren komein.

Saunatilat: Huonosti suunniteltu sauna on tungettu sinne, minne se on mahtunut eli kakkoskannelle. Pienet suihkutilat ja pukukoppeja vain kaksitoista eli ahdasta on. Ei poreallasta, mutta iso uima-allas löytyy.


Viking Cinderella

Tällä laivalla olen ollut muistaakseni neljä kertaa, joista kahdesti Goom-risteilyllä. Harmittavasti laiva liikennöi tätä nykyä Tukholman ja Maarianhaminan väliä.

Yleisluonnehdinta: Mielestäni kaikin puolin mukava kokonaisuus.

Disco ja tanssiravintola: Tanssiravintola sijaitsee kahdessa kerroksessa. Ainoa ongelma on matala lava, jonka vuoksi bändiä on vaikea nähdä muualta kuin parvelta. Discosta ei ole muistikuvia.

Saunatilat: En ole käynyt tai ainakaan en muista.


Viking Grace

Itämeren uusin risteilijä, jolla olen ollut vain kerran palatessani Ahvenanmaalta viime kesänä.

Yleisluonnehdinta: Tyylikäs sisustus, jossa selvästi panostettu siihen, että laiva erottuu muista. Ensikokemuksen perusteella kuitenkin sekava ja paikoin ahtaan oloinen.

Disco ja tanssiravintola: Discosta ei käsitystä päiväreissun perusteella, mutta tanssiravintola vaikutti tyylikkäältä.

Saunatilat: En ole käynyt, mutta esitteiden perusteella upea spa-osasto, jota käsittääkseni vielä remontoidaan entistä paremmaksi.




2 kommenttia: