maanantai 3. joulukuuta 2018

Tommi Turusen jääkiekkoura

Jääkiekkoilijat ovat urallaan parhaimmillaan useimmiten 27-28 -vuotiaana. Liigakiekkoilijat vakiinnuttavat paikkansa seurajoukkueessa yleensä viimeistään päälle parikymppisenä. Tavallisesti tie SM-liigaan kulkee A-junioreista ja joskus Mestiksestä. Pelitempo sarjaporrasta alempana puoliammattilaissarjassa on siinä määrin erilainen, että Mestis ei kehitä pelaajista liigakelpoisia, vaan lähinnä koulii junnuja aikuisten peleihin ja ylläpitää liigapelaajien pelituntumaa, jos peliaikaa ei tule pääsarjatasolla. Mestis-uran tehnyt pelaaja harvemmin nousee enää liigakuvioihin mukaan, kun ikää on kertynyt lähemmäs kolmeakymmentä. Toki poikkeuksiakin löytyy ja yksi näistä on Tommi Turunen.


















Savonlinnassa vuoden 1970 alussa syntynyt Tommi Turunen aloitti vielä 22-vuotiaana kauden 1992-93 SaPKossa II-divisioonassa, mistä joukkue nousi I-divisioonaan. Divarissa Turunen teki kahdella kaudella kelpo tehot (91 ottelussa yht. 55+46=101) ja pääsi pelaamaan myös liigakarsintoja, joissa SaPKo kuitenkin taipui Ilvekselle. Hyvät otteet poikivat Turuselle sopimuksen Rauman Lukkoon ja niin kaudella 1995-96 Turunen teki verraten myöhäisellä iällä 25-vuotiaana liigadebyyttinsä.


Lukko kuului SM-liigan kärkijoukkueisiin, mutta Turunen onnistui heti kauden alussa vakiinnuttamaan paikkansa miehistössä ja teki Sakari Palsolan johtaman kolmosketjun laidalla 12 maalia. Seuraava kausi oli Lukolle huono, mutta Turunen teki kelpo tehot 10+15=25 ollen joukkueen kuudenneksi paras pistemies. Lukosta Turusen tie vei Kiekko-Espoon kautta JYP:iin ja Jyväskylästä parin kauden jälkeen Lahden Pelicansin riveihin. Pelicansissa Turunen nousi liigapelaajien eliittiin ja teki kaudella 2000-2001 kolmekymppisenä uransa parhaat tehot 21+34=55 ollen joukkueensa kultakypärä ja SM-liigan kahdeksanneksi paras pistemies.

Seuraavalla kaudella hyvien otteiden jatkuttua tuli kutsu maajoukkueeseen ja kaudeksi 2002-2003 siirto hallitsevan mestarin Jokereiden riveihin. Jokereiden kovassa nipussa Turusen pelit eivät sujuneet odotusten mukaan ja tie vei ensin Ilvekseen, sieltä takaisin Pelicansiin ja tämän jälkeen lyhyen Italian visiitin kautta Ässiin, minkä jälkeen Turunen päätti uransa 37-vuotiaana. Liigaurallaan Turunen teki 608 ottelussa tehot 141+153=294. Tällä hetkellä Turunen työskentelee Pelicansin pelaajatarkkailijana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti