maanantai 23. lokakuuta 2017

Muistoja 1990-luvusta

Ysäribuumi on noussut viime vuosina ja tässä blogissakin olen keskittynyt viime aikoina 1990-lukuun liittyviin muistoihini. Tässä postauksessa ajattelin muistella ja käsitellä hyvn yleislaatuisesti muutamia 1990-luvulle tunnusomaisia asioita, miten ne itse muistan.


Lama on asia, joka monelle tulee ensimmäisenä mieleen 90-luvusta. Itse en muista lamasta paljoakaan eikä se minua juuri koskettanut, sillä esimerkiksi molemmilla vanhemmillani oli töitä, joskin jälkikäteen olen ymmärtänyt, että isälläni muurarina oli ajoittain vähemmän hommia. Vanhempani erosivat keväällä 1992, enkä ole aivan varma, kuinka paljon taustalla oli taloudellisia tekijöitä. Perheemme oli vuonna 1989 rakentanut käsittääkseni siihen aikaan kalliin talon, joka eron yhteydessä piti tietysti myydä.

Eurooppa koki suuria muutoksia 1990-luvulla, kun itäblokki murtui, Saksat yhdistyivät, Neuvostoliitto hajosi, Tshekkoslovakia jakaantui Tshekin ja Slovakian valtioiksi ja Jugoslavia kärsi hajoamissodista. 1990-luvulla ja vielä pitkään sen jälkeen oli Euroopassa vahva jako idän ja lännen välillä. Aloitin venäjän opinnot kahdeksannella luokalla syksyllä 1994, jolloin ennustettiin, että kielitaidolle tulee käyttöä tulevaisuudessa Venäjän avautuessa.

Jääkiekko tuli Suomessa suosituksi 1990-luvulla. Suuri noste tapahtui keväällä 1992, kun Suomen jääkiekkomaajoukkue selvisi Prahan MM-kisoissa ensimmäistä kertaa finaaliin ja samaan aikaan SM-liigassa oli kova Jokeri-buumi, kun Jokerit voitti yllättäen Suomen mestaruuden Teemu Selänteen johdolla. Itse aloin seurata SM-liigaa kaudella 1992-93, jolloin MTV3-kanavalla sunnuntaisin tullut tv-ohjelma Hockey Night näytti aina yhden SM-liigan ottelun. Jääkiekon lopullinen läpimurto kansakunnan ykköslajiksi tapahtui Lillehammerin olympialaisissa 1994, jolloin Suomi pelasi paremmin kuin koskaan ennen ja mm. Venäjä kaatui alkusarjan toisessa ottelussa historiallisesti 5-0. Leijonat saivat olympiapronssia ja myöhemmin keväällä MM-hopeaa, joka seuraavana vuonna kirkastui ensimmäiseksi MM-kullaksi. Tämän jälkeen kaikissa MM-kisoissa maailmanmestaruutta pidettiin realistisena mahdollisuutena.

CD-levyt tulivat markkinoille 1980-luvulla, mutta vasta 1990-luvulla ne yleistyivät merkittävästi ja 90-luvun alussa CD-levy syrjäytti vinyylin ja C-kasetin myynnissä. Itse ostin ensimmäisen CD-levyni marraskuussa 1991 ja jouluun -92 mennessä omistin jo toistakymmentä CD:tä. Koska CD-soittimia ei ollut kaikkialla saatavilla, piti välillä kopioida CD-levyiltä biisejä C-kaseteille esim. autoon kuunneltavaksi. 1990-luvun lopulla alkoivat yleistyä CD-soittimet autoissa kuin myös CD-levyjen "polttaminen" eli kopioiminen levyltä toiselle.

Musiikkigenret olivat 1990-luvulla selkeämmin rajattuja kuin nykypäivänä ja läpi 90-luvun eri genret pomppasivat suosioon. Vuosikymmenen alussa grunge-skene Nirvanan johdolla oli pinnalla, 90-luvun puoliväliin tultaessa uutena ilmiönä löi läpi "punkpop", jota edusti mm. Green Day ja Offspring sekä brittipop keulakuvinaan Oasis ja Blur. 1990-luvun alkupuolella tekno (mm. U96, 2Unlimited) ja eurodance (mm. Dr Alban, Haddaway, Pandora) olivat uusia musiikkityylejä, kun taas poikabändejä (mm. New Kids On The Block, Take That, Backstreet Boys) nähtiin läpi vuosikymmenen. Yksi 1990-luvun merkittävimpiä musiikki-ilmiöitä oli tyttöbändi Spice Girls, jonka Wannabe-single julkaistiin kesällä 1996 ja muistan itse kuulleeni sen ensimmäisiä kertoja alkusyksystä 1996. Saman vuoden lopulla Say You'll Be There oli iso hitti, jonka musiikkivideo pyöri ahkerasti tv:ssä.

TV:n musiikkiohjelmat olivat kanava saada tietoa uusista bändeistä ja artisteista aikakaudella ennen Internetiä. Suomen televisiossa merkittävimmät ohjelmat olivat 1994 aloittanut Lista TOP40, jossa käytiin torstaisin läpi edellisviikon myydyimmät levyt Suomessa sekä syksystä 1995 alkaen joka arki-iltapäivä esitetty Jyrki, joka toimi ponnahduslautana monille kotimaisille bändeille (mm. HIM, Rasmus, Don Huonot, Zen Café, Egotrippi). Tämän lisäksi kaapelitalouksissa näkyi MTV, jonka ohjelmisto vielä 1990-luvulla painottui musiikkivideoihin. Itselleni on jäänyt MTV:stä päällimmäisenä mieleen Yo! MTV Raps -ohjelma, Aerosmith Weekend keväältä 1994 sekä Beavis & Butthead, jota näytettiin myöhään arki-iltoina 1993-97.

Internet kehitettiin 1990-luvun alussa ja se alkoi yleistyä vuosikymmenen puolivälissä. Itse muistan käyttäneeni nettiä ensimmäisiä kertoja keväällä 1996 kirjastossa koulun projektiviikon yhteydessä. Muistan että tietokoneen vierellä oli kansio, josta löytyi lista eri nettisivujen osoitteista, sillä hakukoneiden käyttö ei ollut tuolloin vielä yleistynyt. Erilaiset chatit tulivat suosituiksi 1990-luvun lopulla. Noihin aikoihin koulujen opettajat eivät olleet tietoisia netin käyttömahdollisuuksista ja esimerkiksi pari koulukaveriani kopioivat yhden koulutyön suoraan netistä. Muistan myös, että lukiossamme oli 1990-luvun lopulla kursseja, joilla opeteltiin netin käyttöä. Keväällä -98 osallistuin kaverini kanssa paikallisen tv-kanavan ohjelmaan, jossa esiteltiin mielenkiintoisia nettisivuja. Kotiimme netti tuli vuonna 1999, jolloin otin myös käyttöön ensimmäisen sähköpostini Hotmailissa.

Kännykät yleistyivät 1990-luvulla koko kansan välineiksi. Kaveripiirissä ensimmäiset kännykät tulivat käyttöön joskus 1996-97, mutta isälläni oli ollut töiden vuoksi matkapuhelin jo 1990-luvun alusta. Muistan että Ruisrockista -95 palatessamme isäni lainasi kännykkää jollekin, joka oli eksynyt kavereistaan. Itse käytin kännykkää ensimmäisiä kertoja keväällä -98, kun siskoni oli jättänyt puhelimensa Suomeen lähtiessään aupairiksi ulkomaille. Oman ensimmäisen kännykkäni (Nokia 5110) sain joululahjaksi 1998. Muistan että vielä alkuvuonna -99 ihmettelin, mitä tekstiviesteihin kirjoitettu ":)" tarkoittaa.

Moni pieni asia oli 1990-luvulla toisin kuin nykypäivänä: Alkoholijuomien mainostaminen vapautui vuoden 1995 alusta, kun Suomi liittyi Euroopan unioniin. Tätä ennen oli sallittua mainostaa ainoastaan ykkösolutta. Muovipullot virvoitusjuomille tulivat markkinoille 1991, mutta vielä 1990-luvun alkupuolella limsoja myytiin yleisesti lasipulloissa. Pepsi Max tuli myyntiin alkuvuonna 1994. Twix-suklaapatukka oli 1990-luvulla nimellä Raider. Tupakan myynti-ikäraja oli 16 vuotta vuoden 1995 alkuun saakka. Vuoteen 1997 saakka kaupat saivat olla auki ainoastaan klo 20 saakka.


1 kommentti:

  1. Kiitos ! 90’s kid kuittaa ja kiittää ! Olisi mukava lukea tämänlaisia listoja enemmänkin. En muista itse että kaupat olisivat menneet kiinni jo kello 20 ja tuo pepsi maxin saapuminen !

    VastaaPoista