perjantai 17. kesäkuuta 2016

Red Hot Chili Peppers - The Getaway

Kuuntelin läpi Red Hot Chili Peppersin uusimman. Eka sinkku ”Dark Necessities” antoi pientä toivoa, mutta kokonaisuus on pettymys ja levy jopa huonompi kuin yhtyeen edellinen pitkäsoitto. Levyn nimikkobiisi ”The Getaway” on koko bändin historian löysin albumin avausraita. Ja kun kolmetoista kappaletta sisältävä platta etenee viidenteen biisiin, alkaa olla selvä, ettei levy nouse missään vaiheessa lentoon. ”This Ticonderoga” on olevinaan äänekkäämpi ralli, mutta kuulostaa lähinnä häiritsevältä päälleliimattuine synamattoineen.

Eniten kokonaisuudessa ärsyttää saundimaailma: basso on tunkkainen ja rummut käyneet läpi sellaisen jälkikäsittelyn, ettei Chad Smithin kädenjälki kuulu useimmissa biiseissä juuri lainkaan. Yleisesti on hyvin vaikea ymmärtää, missä yhteydessä tätä jaksaisi kuunnella, ehkä sateisena sunnuntaipäivänä palatessa darrassa festareilta. Levyllä on korkeintaan 2-3 ihan svengaavaa biisiä, jotka toimii osana soittolistaa. (Edelliseltä levyltä omaan soittolistaan jäi ainoastaan ”Look Around” ja ”Ethiopia”.)

Kun olin vuonna 1999 kaksi kertaa RHCP:n keikalla Californication-kiertueella (Tuhkolmassa ja Helsingissä), hiki vain lensi, kun yleisö riehui ja kaatuili ympäriinsä. Voin kuvitella, kuinka syyskuussa Hartwall Areenalla bändi veivaa näitä uusia väsyneitä ralleja samalla, kun jengi pönöttää ja ottaa pystykuvavideota. Kuitenkin suurin syy, miksi itse en ostanut lippua keikalle löytyy yhtyeen kokoonpanosta: Aikoinaan Chili Peppersin jätkät sanoivat, että John Frusciante on ainoa oikea ja täydellinen kitaristi bändiin. Tämä piti paikkansa. Tällä hetkellä 6-kielisen varressa on halpa kopio, kaveri, joka on omaksunut lähinnä roolin jäljitellä Fruscianten soittoa ja lavamaneereja (esim. Navarron pestistä bändissä voi olla montaa mieltä, mutta hän sentään toi bändiin oman persoonansa ja stailinsa). 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti