torstai 4. kesäkuuta 2015

Kesä '99

Viime viikonloppuna juhlittiin uusia ylioppilaita. Olen ilmeisesti vanha, sillä tykkään muistella omaa nuoruuttani. Omat ylioppilaisjuhlani olivat kuusitoista vuotta sitten, tarkalleen ottaen 5.6.1999. Koska olen syntynyt loppuvuodesta, niin ylioppilasjuhlia seurasi luonnollisesti ensimmäinen kesä täysi-ikäisenä. Ajattelin muistella tuota kesää 1999 tässä postauksessa.

Aluksi "psykologinen ikkuna" menneeseen eli kesän -99 omat soundtrackit:

Red Hot Chili Peppers: Californication
Don Huonot: Tähti
Ultra Bra: Kalifornia
Manic Street Preachers: This Is My Truth Tell Me Yours


Oikeastaan kesä käynnistyi jo viikkoa ennen ylioppilasjuhlia, kun ammattikoulujen valmistujaiset olivat edellisenä viikonloppuna, lauantaina 29.5. Omassa kaveripiirissä oli joitakin amislaisia ja yhdellä kokiksi valmistuneella oli isot bileet, joissa hän itse valmisti paellaa. Lisäksi ilma oli kesäinen ja päivää vietettiin omakotitalon pihalla. Oltiin muistaakseni baarissa pilkkuun, jonka jälkeen jatkoille ja saunomaan. Juhlat jatkuivat sunnuntain puolelle.

Seuraavana viikonloppuna oli ylioppilasjuhlat. Aluksi lakitukset koululla ja kello kahdesta eteenpäin vieraiden vastaanottoa kotona. Joskus kuuden jälkeen oli viimeiset vieraat käyneet ja mentiin porukalla kaverin isän luo skumpalle ja siitä yhdelle terassille. Oma juhlintani ei ollut järin riehakasta, vaan muistan heränneeni melko virkeänä seuraavana aamuna.

Seuraavalla viikolla oli DBTL, jossa en ollut aikaisemmin ollut. Käytiin perjantaina Turussa kääntymässä ja lauantaina takaisin. Vietettiin päivää kavereiden pihapiirissä Kaskenkadulla ja mentiin Samppalinnanmäelle (missä DBTL:n pääkonsertit järjestettiin vuoteen 2003 saakka) katsomaan Don Huonoja sekä juuri breikkaamassa ollutta Zen Caféta. Muistan että sunnuntaina oli aurinkoinen ja erittäin lämmin päivä, mikä kesäkuun alussa ei ole mikään itsestäänselvyys. Tästä syystä DBTL onkin vuodesta 2005 järjestetty heinä-elokuun vaihteessa. Sitä ennen DBTL avasi Suomen festarikesän.

DBTL:ää seurasi Provinssirock, jonne suuntasin isän kanssa. Alun perin meidän piti mennä perhetutun kanssa Provinssiin järkkäreiksi, mutta jotenkin Seinäjoen ELMU:n järjestelyt kusi (olimme sittemmin järkkäreinä vuonna 2004), jonka vuoksi päätettiin kuitenkin osallistua festareille maksavina asiakkaina. Aiemmin olin ollut festareilla junnuna Ruisrockissa 1994 ja 1995. Yövyttiin faijan pakussa leirintäalueella Hotelli Sorsanpesän vieressä. Monia bändejä tuli nähtyä: Manic Street Preachers, Blur, Cardigans, Bloodhound Gang, Skunk Anansie, Joe Strummer, HIM, Don Huonot, Ultra Bra, vielä tuntematon Maija Vilkkumaa sekä YUP, jota aloin diggailla Provinssin sunnuntaisen keikkansa myötä.

Provinssia seurasi juhannus, jota mentiin kaveriporukalla viettämään serkkujen mökille Kemiönsaareen. Näin jälkeenpäin voi sanoa, että legendaarisin juhannus ikinä, mistä on myös kuvanauhaa todisteena. Tunnelma oli kenties idyllisimmillään, kun juhannusaattona alkupäivästä istuttiin laiturin nokassa, juotiin Olvi CXX:ää ja nautittiin auringonpaisteesta. Videotallenteesta käy ilmi, että kuuden aikoihin ilo oli jo ylimmillään. Loppuillasta käytiin myös kaverin isän moottoriveneen kyydittämänä vastarannalla Mathildedalin juhannusriennoissa.

Vauhdikkaan kesäkuun jälkeen oli vähemmän vauhdikas heinäkuu. Kävin kaverin mökillä (jossa muuten sittemmin olen viettänyt kaikki juhannukseni vuodesta 2007) ja heinäkuun puolivälissä saman kaverin kanssa laivalla.

Elokuun alussa lähdettiin lyhyellä varoitusajalla sunnuntaiksi Ankkarockiin, joka oli ensimmäistä kertaa maksullinen. Don Huonojen lisäksi tuli nähtyä ainakin YUP, Lemonator ja Rasmus. Olin kuskina ja muistaakseni edellisenä päivänä hääkeikalla orkesterin kanssa, johon olin juuri liittynyt.

Seuraavana viikonloppuna Salossa oli koululaisten kesälomien päättymistä juhlistava perinteinen Vuohisrock, jossa esiintyi Nightwish. Vietettiin alkuiltaa kotonani saunoen ja kuunnellen kesällä ilmestynyttä YUP:n "Me viihdytämme teitä" -EP:tä. Muistaakseni Vuohisrockiin maksoi liput enemmän kuin Ankkarockiin, mistä jaksoin avautua portilla järkkäreille.

Seuraavana viikonloppuna oli vuorossa odotettu reissu Tukholmaan Propably '99 -festareille kuuntelemaan Red Hot Chili Peppersiä. Olin ostanut Californication-levyn heti julkaisupäivänä ylioppilasjuhlia seuraavana maanantaina ja odottanut keikkaa vesi kielellä. Heinäkuun lopulla katsoin tv:stä suorana lähetystä Woodstock '99 -festarista, jossa RHCP oli viimeisenä esiintyjänä. Matkustettiin Tukholmaan laivalla Turusta edellisenä iltana lauantaina 21.8. kaverini, isosiskoni ja siskon kaverin kanssa ja yövyttiin Ariadne-hotellissa. Laiva saapui Tukholmaan aikaisin aamulla ja muistan, että tapoimme aikaa Sergelin torilla, kun hotelliin päästi kirjautumaan vasta puoliltapäivin. Hotellille päästyä pienet päiväunet, suihku, muutama IVB-olut huiviin ja festarialueelle. Red Hot Chili Peppers veti timanttisen keikan, joka alkoi Around The Worldilla ja päättyi Hendrix-cover Fireen, jonka lopuksi Flea heitti basson ilmaan ja kaatoi vahvistimet.

Lisäksi kesästä on jäänyt mieleen se, kuinka grillattiin paljon kavereiden kanssa ja nautittiin nuoruuden huolettomuudesta. Osa meni heinäkuun alussa armeijaan, osa odotti asepalveluksen alkamista vasta vuodenvaihteen jälkeen, jotkut menivät jo syksyllä opiskelemaan. Yhtä kaikki elettiin hetkessä eikä murehdittu tulevaisuutta tai mietitty syksyä. Hieno kesä kaiken kaikkiaan.

1 kommentti: