tiistai 24. heinäkuuta 2012

Peruna, riisi ja pasta eivät lihota suomalaisia

Olen välillä seuraillut huvittuneena karppaajien keskusteluja ja näkemyksiä suomalaisten ylipainon syistä. Syyllisiä löytyy kaikkialta muualta paitsi peilistä, ensisijaisesti THL:n johdosta ja virallisista ravitsemussuosituksista. Voin kertoa jotain: peruna, riisi ja pasta eivät ole syynä suomalaisten ylipainoon. Lyön vähän faktoja pöytään:

Suomalaiset syövät keskimäärin 62 kiloa perunoita vuodessa eli n. 95 kcal vuorokaudessa.

Suomalaiset syövät keskimäärin 4,5 kiloa riisiä vuodessa eli n. 45 kcal vuorokaudessa.

Suomalaiset syövät keskimäärin 3,2 kiloa pastaa vuodessa eli n. 30 kcal vuorokaudessa (vrt. italialaiset syövät pastaa kahdeksan kertaa enemmän ja ovat Euroopan hoikimpia).

Suomalaiset saavat siis perunasta, riisistä ja pastasta energiaa YHTEENSÄ keskimäärin 170 kcal vuorokaudessa eli vain n. 8,5 % aikuisen ihmisen keskimääräisestä päivittäisestä energiantarpeesta (2000 kcal).

Perunan, riisin ja pastan lisäksi suomalaisten ylipainosta syytetään leipää, jota syödään keskimäärin 50 kiloa vuodessa eli n. 350 kcal edestä vuorokaudessa eli tuplasti enemmän kuin perunasta, riisistä ja pastasta yhteensä. Leipä lienee osasyyllinen liialliseen energiansaantiin, muttei ratkaisevin.

En yritä edes arvioida, kuinka paljon kaloreita suomalaiset saavat rasvaisesta pikaruuasta, sokerisista herkuista ja virvoitusjuomista sekä alkoholista, mutta jokainen lienee samaa mieltä, että on helpompi saada 800 kcal 6-packista olutta kuin 1,5 kilosta perunoita.

42 kommenttia:

  1. Antin pointti lienee kanssasi samanmoinen. Tosin verensokerin pysyessä kurissa, ei karamelli himoita. Ja kun karamellia ei tee mieli, voi hyvällä omatunnolla juoda kaljaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minua ainakaan himota syödä karkkia, vaikka syönkin perunaa/riisiä/pastaa. Itse asiassa parin viikon Makedonian reissun ja rilluttelun jälkeen ei oikein himota olutkaan. Parhaillaan himottaa nostaa rautaa ja käydä lenkillä. Tietysti sekin on varmaan huono asia, kun Heikkilän mielestä liikunta aiheuttaa stressiä, vahingoittaa elimistöä jne. ;-)

      Poista
  2. Auttaa miesten rintojen kasvuunkin:
    http://www.iltalehti.fi/laihdutus/2012072615884181_lh.shtml

    VastaaPoista
  3. Altti hei.. jos suodattaa nuo äärikarppimeiningit pois ja ihan oikeasti tutustuu asiaan, niin karppaamisessa on kyse todellakin mm. leivän (etenkin vaalean) ja kaiken sokeristen tuotteiden karsimisesta ruokavaliosta, ja esim. myös oluen. Peruna, pasta ja riisi ei ole niitä pahimpia vaan höttöhiilarit monelta sektorilta. Lisäksi me malttikarppaajat vältämme muutenkin pitkälle jalostettuja elintarvikkeita, syömme runsaasti kasviksia ja marjoja, maltillisesti proteiinia ja rasvaa. Mutta tämä lienee monien mielestä niin tylsä ruokavalio, kun siitä ei saa kohuotsikoita ja siksi on vedettävä esiin ne ääri-ilmiöt. Minä ja monet muut karppaajat emme ole pitkään aikaan tunnistaneet omaa ruokavaliotamme kohuotsikoiden takaa. Karppaus ei ole = A.Heikkiläm Pellinki dieetti. Pellinki on yksi tapa sitä toteuttaa. Ja sit tuohon mikä lihottaa ketäkin: Osalle sopii karppaus toisille, sitä voi kokeilla. Mutta turha siitä on niin isoa numeroa tehdä, niinkuin sen vastustamisestakin. Karppisisko Virpi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Virpi! Minulla ei ole mitään vähähiilihydraattista ruokavaliota vastaan. Pidän positiivisena asiana sitä, että ihmiset kiinnittävät yhä enemmän huomiota hiilihydraattien laatuun. Itse en syö vaaleaa leipää ollenkaan ja sokeripitoisia ruokiakin hyvin vähän. Ja itse asiassa pastaakin nykyään vähemmässä määrin, koska se ei vatsalleni oikein sovi.

      Asia josta en pidä, on se fanatismi, joka vhh-ruokavalion ympärillä pyörii, varsinkin kun lukee keskustelupalstoja (tässä en tarkoita karppaus-foorumia). On karppaajia, jotka uskovat, että on vain yksi tapa syödä oikein, jotta pysyy normaalipainoisena/terveenä ja vain yksi tapa karpata oikein (googleta "veijo puustinen"). Näille ihmisille (useimmat Antti Heikkilän opetuslapsia) vhh on uskonto.

      Lisäksi en pidä siitä, että ihmiset hakevat syyllisiä aina muualta paitsi peilistä. Juodaan kesällä litratolkulla olutta ja elokuussa ihmetellään, että "uusi peruna ja pasta lihottivat minut". Tämän postauksen tarkoituksena oli antaa pientä suhteellisuudentajua - ei tavallinen kotiruoka ketään lihota (jos annoskoko on järkevä).

      On valitettavaa, että karppaus niin vahvasti henkilöityy narsistiseen Heikkilään, joka kiukuttelee blogissaan ja pelottelee hiilihydraattien vaaroilla - miksi siirtyä rasvafobiasta hiilarifobiaan? Uskoisin että Heikkilän aggressiivinen tyyli ja huuhaa-jutut ovat vaikuttaneet monen ihmisen näkemykseen karppauksesta negatiivisella tavalla. Suomesta löytyy parempia vhh-tietolähteitä, jotka suhtautuvat ravitsemukseen maltillisemmin ja vähemmällä fanaattisuudella (esim. Varpu Tavi, Christer Sundqvist).

      PS. Teillä on hyvä blogi.

      Poista
  4. Pellinkiläinen ei ole pelkästään laihdutusruokavalio. Sen terveydelliset seuraamukset ovat ensisijaisia, niinkuin moni on voinut omakohtaisesti todeta.

    Hyvä, kun tarkensit vastustusasennettasi. Fanaattisuus herättää aina vastustustusta, mutta sitä ei ole puuttunut Heikkilän virallisilta vastustajiltakaan. Sen sijaan Heikkilän oheistoimijat, jotkut aktiiviset dojolaiset lietsovat fanaattisuutta ja Heikkilän vaimo on langennut julkisesti ja typerästi vimmaiseen henkilöpalvontaan sekä mainos- ja markkinointi manipulaatioon.

    Ei sinunkaan Heikkilä-vastustuksesi vaikuta niihin vhh-ruokavalion noudattajiin, jotka ovat vapaasti valinneet kyseisen ruokavalion elämäntavakseen. Anteeksi vain, teet itse vastustaessasi yhtä typerän vaikutuksen kuin Heikkilän vaimo konsanaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastustan pseudotieteilyä, huuhaa-spedeilyä ja pelottelua, jota Heikkilä harrastaa. Jos olen siitä syystä jonkun mielestä typerä, niin ei ole minun ongelmani.

      Poista
    2. kyllähän Heikkilät itse antavat omalla käytöksellään aihetta ihmettelyyn.

      Niin esim tämä Hitler pätkä youtubessa. Heikkiä taisi blogissaan väittää, että se oli ilmiselvä THL:n masinoima ja suurella rahalla rahoittama, koska oi tehty niin taitavasti -> niinpä niitähän taitaa ola tehty useampia satoja eri henkilöistä ja asioista

      Poista
    3. Salaliittoteorioita ja muuta vainoharhaisuutta. Ei hyvä.

      Poista
  5. Minäkin vastustan pseudotieteilyä. Olisi kiva tosiaan tietää millä meriiteillä Altti sinä lauot näitä totuuksia? Taidat olla näitä "itseoppineita Einsteineja", joita aina silloin tällöin ilmaantuu... Hyvin treenattu kroppahan ei kenestäkään tee terveyden asiantuntijaa eikä kepun jäsenkirja(Puska). Sen verran rohkenen väittää, että alan koulutusta ja kokemusta se vaatii(olenkohan nyt siis auktoriteettiuskovainen?:D).
    Hyvää kesän jatkoa kaikille, myös Altille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heikkilän väite siitä, että elimistö ei kykene juurikaan varastoimaan glykogeenia, on täyttä paskaa. Lihakset varastoivat n. 300-400 grammaa ja lisäksi maksa n. 100 grammaa.

      Heikkilä väittää lisäksi, että glykogeeni on tarkoitettu vain lyhytaikaiseksi energianlähteeksi. Täydet glykogeenivarastot riittävät puolimaratonille.

      Heikkilän väitteet liikunnasta ovat enemmän tai vähemmän pielessä (esim. että liikunta vahingoittaa elimistöä ja aiheuttaa stressiä) ja kaikin puolin asenteellisia johtuen ilmeisestä inhosta liikuntaa kohtaan.

      Heikkilän väitteet erillisestä "sokerinpolttovaiheesta" ovat täysin tuulesta temmatut. Hedelmälepakolla on sokerinpolttovaihe, ihmisellä ei. Ihmisen elimistö käyttää koko ajan sekä rasvaa että glukoosia energianlähteenä.

      Tämän lisäksi Heikkilä sekoittaa kirjoissaan rasvahapot keskenään.

      Kaikkein pahinta huuhaata on Heikkilän mikroaaltouunisekoilut, joille onkin naurettu ympäri nettiä.

      Heikkilä on narsisti, joka yrittää rakentaa henkilökulttia käyttäen pelkoa aseena. Tietynlaiset ihmiset ovat helposti aivopestävissä ja uskovat mitä tahansa tuubaa, kun guru niin sanoo. Varsinkin vanhempi ikäpolvi (+60-ikäiset) ovat helposti vietävissä.

      Poista
  6. Missä omat hoitotuloksesi ovat?

    VastaaPoista
  7. Kiva, kun olet löytänyt itsellesi toimivan teorian! Minun diabetes II parantui 'tyhmän' Heikkilän konkrteettisilla ohjeilla. Ihan hyvä aivopesun tulos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On harhaluulo, että itse diabetes olisi parantunut, kun pystyy olemaan ilman lääkitystä vhh-ruokavaliota noudattaen. Diabetes on parantumaton haiman toimintahäiriö.

      Poista
    2. Altti-Christer hoitaa.

      Poista
    3. No, eikös sillä ole jo paljon saavutettu, kun oireet pysyvät poissa ilman lääkitystä?

      Poista
    4. Itse diabetes ei ole silti parantunut.

      Poista
    5. Väärin hoidettu siis. Parempi jatkaa THL:n lääkelinjalla.

      Poista
    6. Minulla ei ole mielipidettä siitä, mikä on oikea tapa hoitaa diabetestä, mutta sen tiedän, että vhh-ruokavalio EI PARANNA diabeetikkoa. Tärkeintä olisi pyrkiä ennalta ehkäisemään diabeteksen puhkeamista välttäen ylipainoa ja liikkumattomuutta.

      Poista
    7. Moni (n. 200000) sairastaa kakkostyypin diabetesta tietämättään. Ajoissa havaittu tyypin 2 diabetes voidaan saada kuriin liikunnalla, laihduttamisella ja ruokavaliolla. Tällöin haiman insuliinin tuotanto ja insuliinin vaikutus voivat palautua. Tähän Pellinki-vhh auttaa.

      Poista
    8. Diabeteksen esiaste on hoidettavissa, muttei siihen vhh-ruokavaliota tarvita. Itse diabetes on parantumaton.

      Poista
    9. "Dabeteksen hoito ruokavaliolla" on erittäin hyvä ohjekirja ruokavaliosta, joka korjaa ongelman. Kyllä sen ohjeet ovat tulleet tarpeeseen, ja muodostuneet elämäntavaksi. Moni meistä voi niin hyvin, ettemme tarvitse skeptisyyttäsi mihinkään. Jos et itse välitä kyseisestä ruokavaliosta, niin se on vain sinun asiasi. Lopeta yleistäminen. Puhut siltikin vain omasta puolestasi.

      Poista
    10. Jokainen valitkoon itselleen sopivimman ruokavalion, mutta turha väittää, että suomalaisten ylipainon syynä olisi peruna, pasta ja riisi.

      Poista
    11. Taitaa Altti olla maajussi kunpuolustaa niin viljatuotteita ja perunaa vai omistaneeko Pekka Puskan kanssa osakkeita maatalous ja ruokateollisuus firmoista. Lopettakaa se Antti Heikkilän ja hänen vaimonsa mollaaminen. Pitää kai Heikkilänkin elättää itsensä niin ne tekee rivilääkäritkin rahastavat mutta potilas ei useinkaan saa kuin lievitystä vaivoihinsa ja pahimmassa tapauksessa elämänikäisen lääkäri ja lääkekierteen.

      Poista
  8. Itse aloitin Pellinki-ruokavalion kesällä 2010. Paino putosi 13 kg ja sain muitakin terveyshyötyjä. Nyttemmin olen siirtynyt enemmän paleo-tyyppiseen ruokaan. Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavana olen saanut siitä apua, kun olen viljojen lisäksi jättänyt pois myös maitotuotteet. Perunaa ja pastaa en syö, mutta valkoista riisiä joskus hieman (luomua)tasatakseni hiilihydraattimäärää, jos se ei muuten helposti täyty. Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavana hh:t eivät saa olla ihan hirmu matalalla.
    Lääkäri Olli Sovijärvi Mehiläisessä on hyvä hoitamaan ruokavalion avulla ja muutenkin kokonaisvaltaisesti ja on vielä mukava kaveri, jolle uskaltaa puhuakin ja kysellä.
    Tässä Ollilta loistava tv-pätkä
    http://www.katsomo.fi/?progId=134573

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en syö juurikaan pastaa, koska se ei vatsalleni oikein sovi. Leipää hyvin vähän. Hiilihydraattilähteinä lähinnä peruna ja riisi.

      Sovijärvestä olen kuullut paljon hyvää.

      Poista
  9. Kaikilla ei ole aikaa juosta kuin rotta vauhtipyörää ympäri pururataa kuluttamassa hiilareiden energiaa. Pelkästään filosofiana, että syö niin, että on pakko liikkua kauheasti on typerä eikä todellakaan luonnollinen. Mutta kunnon uskonnon tyyliin tällä tavoin on helppo syyllistää "laiskaa ihmistä", joka on uskonut hiilarimössöjen autuaisuuteen. Sitten on tietysti myös liikuntarajoitteisia. VHH sopii monelle ja sitäpaitsi ei sitä kummemmin kaipaa mautonta puhdasta tärkkelystä suuhun kun voi nauttia maukkaista ja ravinne/vitamiinipitoisista kasviksista ja juureksista.

    Varmasti on myös niitä ihmisiä, jotka eivät vaan yksinkertaisesti välitä ja lipittävät olutta ja ahmivat roskaruokaa ja silloin syyllinen tosiaan löytyy peilistä, mutta kyllä enempiosa ihmisistä varmasti ihan aidosti kantaa huolta hyvinvoinnistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalaiset katsovat televisiota 21 tuntia viikossa, siihen päälle vielä netissä surffailut. On ikivanha selitys, ettei muka ole aikaa harrastaa liikuntaa. Ministerit Katainen ja Stubb ovat uskoakseni "hieman" kiireisempiä kuin valtaosa suomalaisista ja silti herroilla riittää aikaa liikunnalle kuin myös maratoneille osallistumiselle.

      Olen kuitenkin samaa mieltä, että VHH-ruokavalio sopii liikuntarajoitteisille ylipainoisille, passiivisille sohvaperunoille sekä Antti Heikkilän kaltaisille liikuntaa inhoaville ihmisille.

      Poista
    2. On tapauksia, jotka ovat kiireellisimpiä kuin kyseiset julkkisbroilerit - eivät tosin lauo TV:ssä "totuuksia" miten muiden tulee elää.

      Mutta, teeveen katselu ei todellakaan käy niin kohtalokkaaksi terveydelle VHH:lla jos joku nykyään moisesta toosasta niin paljon piittaa. Mukava laite kun on kiinni.

      Kuten todettu, kaikki eivät tykkää liikunnasta niin paljon ja se ei tee heistä huonompia ihmisiä. Järkeviä ovat kun eivät silloin mussuta hiilarimössöä. Mutta tietyillä tahoilla on niin tarve syyllistää...

      PS. Juoskoon maratonin jokainen kuka haluaa vaikka joka päivä, silti se rääkki ei tee hänestä parempaa ihmisenä(jonkun mielestä ehkä typerämmän...)

      Poista
    3. Kaikkia ei kiinnosta elää terveellisesti, mutta turha siitä on muita syyttää. Jokainen tehkööt omat valintansa elämässään ja vastatkoon seurauksista (ja älkööt syyttäkö THL:ää tai Pekka Puskaa, kuten Heikkilän seurakunnassa on tapana...)

      Poista
  10. http://rasvamaksa.info/karppauksen-historia-william-bantingista-robert-atkinsiin/#more-577

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös Atkins ollut kuollessaan 120-kiloinen?

      Poista
    2. Minua hieman huvittaa että Altti syö minun näkökulmastani hyväkarpisti (eli tietoisesti rajoittaa runsashiilaristen ruokien syöntiä) mutta silti teilaa karppaamisen täysin (vai oliko kyse enemmän Heikkilän teilaamisesta?) Olen täysin samaa mieltä sen kanssa mitä karppisisko Virpi aiemmassa kommentissaan kirjoitti.

      Itse olen entinen karppauksen vastustaja ja mustamaalaaja joka tutustui ruokavalioon vasta terveysongelmien vuoksi. Nyt huhtikuusta lähtien karpattuani ovat veriarvoni parantuneet ja maksa-arvoni lähteneet laskuun. Vyötäröltä on kadonnut 24 cm ja mahdun kaksi kokoa pienempiin vaatteisiin vaikka painoni ei ole pudonnut kuin muutaman kilon. Verikokeideni tulokset löytyvät kotisivuiltani.

      Marraskuussa olen menossa uudestaan lääkäriin ylävatsan ultrausta ja rasvamaksadiagnoosin tarkistamista varten, silloin takana puolisen vuotta karppausta. Katsotaan miten ämmän käy.

      Poista
  11. Itse lähdin pois Pellinkiläisistä / Dojolaisista, juuri sen fanaattisuuden takia. Tiukimmat opetuslapset olivat kuin natseja, jos uskalsi mainita jotain poikkeavaa.
    No paino on pudonnut 108->82 kg, ilman Dojolaisuutta.
    Lisäsin liikuntaa ja pidin liiat sokerit, ym. Pois.
    Syön 3-4 kertaa viikossa täysjyväriisiä joka Dojolaisissa on merkki petturuudesta.
    No voin hyvin ilman heitä.

    VastaaPoista
  12. Olisiko kyseessä väärinkäsitys? Pellinkiläinen on käsitykseni mukaan nimenomaan diabetes 2 hoitoon, vaikka bonuksena tulee painonlasku. Lisäksi Heikkilä on suositellut sitä terveyshyötyineen ikääntyville 60+. Siksi se on paljon tiukempi ohjeissaan verrattuna karppaamiseen. Silti monet ihmiset mieltävät sen pelkäksi laihdutuskuuriksi.Monet nuoremmat, varsinkin lihaksia havittelevat miehet ovat vaihtaneet Paleoon, joka vastaa paremmin heidän tarpeisiinsa.

    VastaaPoista
  13. Nyt Antti Heikkilän ohjeita saa hänen terveys-nettisivuiltaan, kunhan maksat 294E/vuosi. Olisikohan pientä rahastuksen makua? Kyllä varmaan tällä hinnalla täytyy kolestrolin ja sokerin laskea, mutta verenpaine nousee ainakin jo hinnasta...paitsi että Antti Heikkilän kukkaro pullistuu ...niin ja tietysti rakkaan Maaritin. Ettei vaan lappalainen lihoisi...!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ystävälläni on tapana sanoa, että olisi väärin antaa tyhmien pitää rahansa.

      Poista
  14. ja täällä samaa paasausta. itse taidat olla varsinainen fanaatikko. Aika vanhanaikaista miettiä jotain kaloreita laihdutuksen suhteen :D et tiedä kyllä näköjään yhtään mitään kehon toiminnasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rauhoitu nyt hyvä ihminen. Tämä on vain blogi. Ei ole pakko lukea.

      Poista
  15. Laina tarjous (mikrorahoitusjärjestelyn)
    Hei rakas asiakas.
    Olen yksityinen lainanantaja, annan lainaa vaihtelevat € 25.000 - € 4000000 kenellekään rehellinen, vakava ja pystyy maksamaan pois hänen luoton. Laitoin tämän lainan tarjous kaikkien niiden henkilöiden käytettävissä kipeästi lainan rahoittaakseen kaikki sen ongelmat. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä minuun suoraan postitse laite määrittämällä rahamäärä tarvitset lainaa. Tarvitset kuinka paljon lainaa?
    Tässä on minun email: ( irene.sala@hotmail.com )
    Pranksters, jos pidättäytymään !!!

    VastaaPoista
  16. Hei kaikki, olen Taru Porista, Suomea ja haluan vain sanoa kiitollisen kiitoksen Dante Paola -osuuskunnan avulle vilpittömyydestä, avoimuudesta, läpinäkyvyydestä, totuudenmukaisuudesta, rakkaudesta ja tuesta lainavarojen saamisen aikana ja sen jälkeen. Olen ollut paljon läpi näiden huijareiden käsissä, ja aika ei salli minun sanoa kaikkea mitä kävin läpi vuonna 2018 verkossa vieraana tai saada lainavaroja kotiin saamiseksi täällä Suomessa, mutta Jumala vastasi rukoukset tuen ja rakkauden kautta herralta Dante Paolalta, joka omaksui minut ja ymmärsi kanssani alkuperäisestä epäilystäni ja epäkohteliaisuudestani huolimatta ja hänen hyvällä sydämellään ja rakkaudellaan olen nyt kodinomistaja hänen 2%: n korkolainavarojensa kautta ja olen luvannut levitä uutisia ja kertoa myös maailmalle, että siellä on edelleen aitoja ja harvoja hyviä online-lainayrityksiä, jotka voivat auttaa ja elvyttää myös kuivaa luuta, kuten olin vuonna 2018. Älä jätä kuuntelematta ja lukemassa tätä todistusta, koska tämä on todellinen elämää muuttava kokemus, ja jokaisen, joka tarvitsee tällaista kääntymistä, ei pitäisi epäröida tai epäillä sitä, koska olen todistanut ja vannon taivaan Jumalalle, että tämä tarina on todellinen ja myös tarina kokemuksestani heidän kanssaan. Katso heidät heidän sähköpostistaan, jos tarvitset rahoitusta! sähköposti: Dantecooperativehelp@hotmail.com, tai Voit ottaa yhteyttä häneen sähköpostitse: dantecooperativehelp@hotmail.com, jos haluat pikaviestin tai whatsapp / +35677926593

    Kiitos
    TARU

    VastaaPoista