maanantai 11. kesäkuuta 2012

Minä Zlatan Ibrahimović


Asuessani kesän 2004 Tukholmassa tuli Zlatan Ibrahimovićin nimi tutuksi. Ruotsin iltapäivälehtien lööpeistä sai lukea lähes päivittäin "Zlatan sitä" ja "Zlatan tätä", vaikkei jalkapallokausi ollut enää käynnissä. Tajusin että Zlatan on suuri persoona.

Zlatanin kirja on tuhkimotarina siitä, millaista on nousta maahanmuuttajalähiöstä jalkapallotähdeksi. Zlatan paljastaa seurasiirtojen taustat ja jännittävät sopimusneuvottelut kulissien takana ja valottaa, millaista on elää jatkuvien paineiden ja suurennuslasin alla sekä paparazzien ja kiihkeiden fanien tähtäimessä.

Zlatan kertoo kirjassaan perheestään, lapsuudestaan ja nuoruudestaan Malmön Rosengårdissa ja siitä, kuinka hän ihaili brasilialaisia jalkapalloilijoita ja oli omapäinen pienestä pitäen:

"Valmentajia pitää kunnioittaa, sen tiesin. Tai oikeastaan ajattelin, että niitä pitää kuunnella ja pitää opetella niiden lätinää aluepelistä, taktiikasta ja muusta sellaisesta. Mutta samalla pitää olla kuuntelematta. Ja jatkaa neuvoista huolimatta harhauttelua ja kikkailua."


Kirjassa osansa saavat niin kiukutteleva ex-seuratoveri Rafael van der Vaart kuin valmentaja Pep Guardiola, jonka vuoksi 70 miljoonalla Zlatanin ostanut Barcelona myi tämän vuotta myöhemmin Milaniin 20 miljoonalla. "Kysykää filosofilta, mikä se ongelma on", totesi Zlatan lehdistölle.

Zlatanin kirja päättyy loppukevääseen 2011, mutta Zlatanin tarina jalkapallokentillä jatkuu. Päättyneellä kaudella Zlatan oli Italian Serie A:n paras maalintekijä. Tänään hän johdattaa Ruotsin maajoukkueen avausotteluunsa jalkapallon EM-kisoissa.



1 kommentti: