torstai 12. huhtikuuta 2012

Montenegro – Adrianmeren helmi


Tähän aikaan vuodesta moni miettii jo kesälomaa ja sopivaa matkakohdetta. Olen itse matkustanut kahdessakymmenessäkuudessa maassa ja jos pitäisi suositella jollekin lomakohdetta kesäksi, ehdottaisin Montenegroa.

Kroatia on noussut reilun kymmenen vuoden aikana suosikkilomakohteeksi, mutta sen eteläiseen naapuriin eivät suurimmat turistivirrat ole vielä löytäneet. Kuusi vuotta sitten Serbian ja Montenegron valtioliitosta irrottautuneen ja itsenäistyneen Montenegron matkailijat tulevat pääasiassa muualta Balkanilta ja Venäjältä. Turistin kannalta Montenegron edut Kroatiaan nähden ovat halvemmat hinnat, ystävällisemmät ihmiset sekä euro valuuttana.

Montenegron pinta-alasta 85 % on vuoristoa ja maan nimi omalla kielellä, Crna Gora, tarkoittaa mustaa vuorta. Vuoriston lisäksi Montenegrolle luonteenomaista on Dalmatian rannikko ja turkoosinsininen Adrianmeri. Maan virallinen kieli on montenegron kieli, joka on käytännössä sama kuin serbia. Sitä kirjoitetaan sekä latinalaisilla että kyrillisillä aakkosilla ja venäjää osaava pystyy ymmärtämään paljon.

Suomesta valmismatkoja Montenegroon järjestää Aurinkomatkat, mutta omatoimimatkan tekeminen on myös yksinkertaista. Kätevin ja edullisin keino saapua Montenegroon on ottaa Blue1:n suorat lennot Dubrovnikiin ja jatkaa lentokentältä taksilla Montenegron puolelle. Omaa pientä taksifirmaansa pyörittävä nuorimies Goran kuljettaa 20 eurolla Dubrovnikin lentokentältä rajan yli Herceg Noviin, josta pääsee kätevästi jatkamaan matkaa muualle.


















Montenegro on pieni maa, jossa etäisyydet ovat lyhyitä ja liikkuminen paikasta toiseen kätevää ja edullista. Minibusseja liikkuu suurimpien kaupunkien välillä parhaimmillaan vartin välein ja esimerkiksi yhdensuuntainen matka eteläisimmästä rannikkokaupunki Ulcinjista pohjoisimpaan Herceg Noviin maksaa vain 12 euroa.

Montenegron tärkein turistikaupunki on Budva, jossa riittää tekemistä: vanhassa kaupungissa kävelyä, rantakadulla hengailua, carting-autolla ajelua, huvipuistossa hummailua sekä tietysti uimarannalla chillailua. Budvan paras uimaranta on kaupungin eteläpuolella sijaitseva Bečići. Rannalla voi vuokrata veneitä tai vaikkapa vesiskoottereita.

Budvasta tehdään paljon erilaisia järjestettyjä matkoja, joista ehdottomasti suositeltavin on koskenlasku (rafting). Päivän reissu maksaa noin 60–70 euroa sisältäen ruuan ja kuljetuksen sisämaahan Tara-joelle, josta retkiläiset kuljetetaan Bosnian puolelle (passia ei tarvita). Koskenlasku kestää parisen tuntia ja matkan varrella pysähdellään reitin varrelle.



















Budvan hyvän sijainnin vuoksi sieltä voi myös tehdä päiväreissuja muihin kaupunkeihin. Esimerkiksi bussilippu vuonon pohjukassa sijaitsevaan Kotoriin maksaa vain pari euroa. Kotorissa voi nauttia vanhan kaupungin tunnelmasta ja kiivetä viereisen vuoren huipulle, jonne kestää kavuta puolisen tuntia.

Montenegron eteläisin kaupunki Ulcinj sijaitsee aivan Albanian rajan tuntumassa ja 90 % asukkaista onkin albaaneja. Ulcinjiin eksyvän kannattaa käydä kaupungin eteläpuolella sijaitsevalla, 12 kilometrin pituisella Velika plaza -uimarannalla.














Montenegron ruokakulttuuri on sekoitus italialaista, slaavilaista ja Välimeren keittiötä. Lihaa syödään runsaasti ja kokeilemisen arvoinen on grillatut lihapötkylät cevapit. Aamiaiseksi kannattaa ottaa voitaikinasta tehtyjä burek-pasteijoita tumman kahvin kanssa.

Paikallinen olut Niksicko on mainiota, joskin itse pidän enemmän serbialaisesta Jelenistä. Lav-olut on tavallista lageria hieman vaaleampaa, samantyyppistä kuin Stella Artois. Montenegrolainen viini on erinomaista ja erityisesti kannattaa testata tummasta vranac-rypäleestä tehtyä punaviiniä.

Hintataso Montenegrossa on edullinen, esim. taksimatka kaupungin sisällä on kalleimmillaan 5 euroa. Pizza maksaa 4-8 euroa, viinipullo ravintolassa 12–15 euroa ja kaupassa halvimmillaan 4 euroa litran pullo.   Tuopin olutta saa ravintolassa tai terassilla 1,50-2,50 eurolla ja kaupasta/kojusta ostettuna 0,5 litran tölkin hieman alle euron. Balkanilla yleisesti ottaen olutta juodaan runsaasti ja sitä onkin saatavilla kaikkialla.

Edit. Video Montenegron reissulta 2016:


3 kommenttia:

  1. Piristävä, hyvä ehdotus! 1970-luvulla vietin useita kesiä ex-Jugoslaviassa ja tein paljon bussi- ja autoilumatkoja siellä. Olen usein pohtinut, kun elämäntilanne on ollut sellainen, että en ole pystynyt jatkamaan matkailua, millaistakohan siellä nyt olisi. Muistoissani se on yksi kauneimmista maista Euroopan mantereella. Aivan erityisesti Budvan alue ja mm. Sveti Stefanin luostarisaari ovat jääneet noilta retkiltä mieleen. Katselin netistä, että siihen läheisyyteen on noussut huikea määrä erilaisia hotelleja. Jos mahdollista, teen kumppanini kanssa seuraavan matkan juuri noihin maisemiin.

    VastaaPoista
  2. Kohta lähdössä tuonne, oli viihdyttävä video 👌👍

    VastaaPoista
  3. 2012 kävin ensimmäisen kerran Montenegrossa - syksyllä jo kuudetta kertaa palaamassa Herceg Noviin. Kaksi videota - PALUU MONTENEGROON ja MONTENEGROSSA ovat auttaneet kaukokaipuussa. Toisinaan myös uuden matkakuumeen lietsonnassa. Vanhempaa videota eli Paluu Montenegroon ei löydy enää YouTubesta. Onko toivoa että kyseinen upea video palaa E.V.A Filmsin matkailuvideoihin?

    VastaaPoista