Taas vaihteeksi on käyty keskustelua siitä, pitäisikö Suvivirsi kieltää koulujen kevätjuhlasta. Henkilökohtaisesti asia ei minua juuri kosketa, sillä en ole osallistunut koulujen kevätjuhliin viiteentoista vuoteen oman lakitukseni jälkeen. Kuitenkin jos kuulen Suvivirttä, mieleen tulee välittömästi muistot koulun kevätjuhlista ala- ja yläasteikäisenä: kaunis, aurinkoinen päivä, lukuvuosi päättyy, edessä paras aika vuodesta, kesäloma, koulujen päätösbileet jne.
Miksi näin? Musiikki stimuloi aivoissa sijaitsevaa mantelitumaketta (amygdala), jolla on keskeinen rooli emotionaalisessa muistamisessa. Tästä syystä musiikki herättää meissä helposti tunnemuistoja ja joku tietty laulu assosioidaan tiettyyn hetkeen tai aikakauteen elämässä. Musiikki on "psykologinen ikkuna menneeseen" kuten minulla on tapana sanoa.
Suvivirsi kevätjuhlassa ei ole uskonnollinen tapahtuma tai hartaushetki, vaan traditio, peritty tapa ja osa kulttuuriamme. Suomi nyt vain sattuu olemaan kulttuuriltaan luterilainen maa eikä kulttuuria voi lähteä väkisin muuttamaan. Suvivirren tarkoituksena kevätjuhlassa ei ole ylistää Jumalaa, vaan juhlistaa tuota tärkeää jokavuotista hetkeä koululaisen elämässä. Itselleni ei tuota mitään vaikeuksia ymmärtää tätä, vaikken olekaan koskaan kuulunut kirkkoon.
Jos Suvivirsi kielletään kevätjuhlista, niin samalla logiikalla pitäisi kieltää monia muitakin asioita. Kannattaa lukea Ilta-Sanomista tähän liittyen hyvä kirjoitus, josta tosin unohtui se, että sunnuntaipyhien, joulun, pääsiäisen ym. lisäksi myös Suomen lippu pitäisi kieltää, sillä sen keskellä on RISTI.
jeih! psykologinen ikkuna menneeseen mainittu.
VastaaPoistaMeinasin jättää pois, mut arvasin että sä oisit kommentoinut heti...
Poista