keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Ruokailusta

Tässä postauksessa ajattelin kertoa, miten tässä kesällä olen syönyt. Tosin viime viikkojen helteiden vuoksi syöminen on jäänyt vähäiseksi ruokahalun puutteen vuoksi.

Uusia perunoja tulee syötyä näin kesällä runsaasti, joskus lisukkeena on basmati-riisiä. Lisäksi lautasella on kanaa tai lohta ja kyytipoikana menee puoli litraa rasvatonta maitoa tai vettä.






































Näin kesäaikaan tuoreet kasvikset maistuu hyvin. Varsinkin sipulinippuja tulee ostettua kaupasta joka toinen päivä ja kirsikkatomaatteja löytyy jääkaapista useimmiten parikin purkkia. Halloumijuustoa, mozzarellaa ja fetaa menee usein salaatin kera.



















Aamupalaksi syön useimmiten paahtoleipää tai Lidlin juustosämpylä kalkkunaleikkeella ja juustolla, munakokkelia, mahdollisesti paistettuja broilerinakkeja ja kyytipojaksi puoli litraa vettä, lasi tuoremehua ja kaksi kuppia kahvia. Hotelliaamianen onkin sitten runsaampi. Viimeksi näytti tältä:















Joskus tulee syötyä myös ulkona esim. intialaisessa, nepalilaisessa tai kiinalaisessa. Yksi vaihtoehto on myös kaverini perustama uusi ravintolaketju Splizzeria, missä söin viimeksi tällaisen:
















 

lauantai 12. heinäkuuta 2014

Tilastoja Pearl Jamin Euroopan kiertueelta

Pearl Jamilla oli 16.6.-11.7. kahdentoista keikan mittainen Euroopan kiertue. Yhtyeen ohjelmistossa oli yhteensä 131 eri biisiä. Kymmenen virallisen pitkäsoiton 127 biisistä Pearl Jam soitti kiertueen aikana 90 eri biisiä eli 70 % tuotannosta. Lisäksi sinkkujen b-puolia ym. harvinaisuuksia sisältävän Lost Dogs -tuplakokoelman 30 kappaleesta bändi soitti 16. Näiden lisäksi soitossa oli kuusi muuta Pearl Jamin omaa biisiä sekä 19 cover-kappaletta.

Eniten soitossa olivat Pearl Jamin ensimmäinen levy Ten sekä viimeisin Lightning Bolt, joiden jokainen biisi kuultiin vähintään kerran kiertueella. Toiselta levyltä Vs. kuultiin yhtä vaille kaikki biisit. Vähiten yhtye esitti biisejä levyiltä Backspacer (kuutta biisiä) sekä Riot Act (seitsemän biisiä, joista kuusi vain kerran). 61 biisiä Pearl Jam soitti vain kerran kiertueella eli 70 biisiä kuultiin vähintään kahdesti. Alla lista soitetuimmista biiseistä:

12 kertaa:
Even Flow
Alive
Mind Your Manners
Sirens
Lightning Bolt

11 kertaa:
Porch
Rearviewmirror

10 kertaa:
Do The Evolution

9 kertaa:
Jeremy
Corduroy

8 kertaa:
Why Go
Black
Elderly Woman Behind The Counter In A Small Town
Betterman
Given To Fly

7 kertaa:
Rockin' In A Free World

6 kertaa:
Go
Animal
Daughter
Lukin
Yellow Ledbetter

5 kertaa:
Spin The Black Circle
Nothingman
Got Some
Pendulum
State Of Love And Trust

4 kertaa:
Indifference
Who You Are
Wishlist
My Father's Son
Footsteps
Baba O Riley




keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Mostarin silta

Tänään tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun menin kihloihin. Kosin nykyistä vaimoani Mostarin sillalla Bosnia ja Hertsegovinassa lämpimänä kesäiltana lomamatkallamme. Valkokullasta tehdyt sormukset ostettiin seuraavana päivänä samassa kaupungissa.

Mostar on Hertsegovinan historiallisessa maakunnassa sijaitseva kaupunki, joka on tunnettu Neretva-joen ylittävästä kauniista 1500-luvulla rakennetusta sillasta stari most. Jugoslavian hajoamissodissa Mostar joutui keskelle taisteluja ja silta tuhoutui tykistötulessa marraskuussa 1993. Silta rakennettiin uudelleen ja avattiin kymmenen vuotta sitten. Korjaus maksoi 15 miljoonaa euroa ja nykyään silta on UNESCO:n Maailmanperintökohde.

Mostarin sillalla on erityistä symboliarvoa, sillä se on perinteisesti jakanut Bosnian muslimien ja katolisten kroaattien kaupungin. Pitkälti juuri tämän symboliarvon vuoksi Bosnian kroaattiarmeja tuhosi sillan, kun kroaatit ja bosniakit alkoivat sotia toisiaan vastaan. Bosnian sodan sekavuudesta on hyvänä osoituksena se, että tätä ennen Mostarin muslimi- ja kroaattiväestö oli yhdessä puolustautunut Bosnian serbiarmeijaa vastaan, joka piiritti kaupunkia.

Muslimien ja kroaattien välit Mostarissa ovat edelleen huonot, joka on vaikuttanut mm. kaupungin hallintoon. Kummallakin väestöryhmällä esimerkiksi omat postinsa. Samalla kuitenkin pinnan alla kytee toivo paremmasta tulevaisuudesta ja halu elää yhdessä sovussa. Mostarin silta symboloi tätä rinnakkaineloa vaikeuksista huolimatta.

perjantai 4. heinäkuuta 2014

20 vuotta sitten Ruisrockissa

Tänään käynnistyy Ruisrock. Tajusin juuri, että olin itse ensimmäistä kertaa Ruisrockissa 20 vuotta sitten. Kaiken kaikkiaan olen ollut Ruisrockissa 7 kertaa: 1994, 1995, 2002, 2003, 2005, 2006 ja 2007. Ensimmäisellä kerralla (tarkalleen ottaen sunnuntaina 10.7.1994) lähdimme kahden kaverini kanssa katsomaan yksinomaan Aerosmithia. Äitini jätti meidät Turkuhallin pihalle. Eväinä minulla oli voileipäkeksejä ja kokista. Päivä oli lämmin ja aurinkoinen. Aiemmista bändeistä kuunneltiin muistaakseni ainakin Lapinlahden Lintuja sekä espanjalaista Héroes Del Silenciota.

Aerosmith aloitti settinsä Get A Grip -levyn introlla, jonka käynnistyessä yhtye oli suuren lakanan takana. Muistan kuinka ilmoille kajahti Eat The Rich, lakana putosi ja näin suosikkibändini vain noin parinkymmenen metrin päässä itsestäni. Minulla oli tuolloin CD-levyllä Get A Grip, Permanent Vacation ja Rocks sekä kasetilla Pump. Aerosmith soittikin paljon uudempaa tuotantoa ja minulle tuttuja biisejä: Fever, Amazing, Cryin', Rag Doll, Dude (Looks Like A Lady), Janie's Got A Gun, Love In An Elevator. Steven Tyler oli ihmeissään, kun keikan aikana ruotsinlaiva lipui Ruissalon ohi.

Keikan jälkeen bussilla takaisin Turkuhallille, mistä äitini nouti meidät. Päällä minulla oli Ruisrockista ostamani musta Aerosmith-paita, joka kesti muistaakseni viitisen vuotta.