tiistai 25. maaliskuuta 2014

Suvivirsi

Taas vaihteeksi on käyty keskustelua siitä, pitäisikö Suvivirsi kieltää koulujen kevätjuhlasta. Henkilökohtaisesti asia ei minua juuri kosketa, sillä en ole osallistunut koulujen kevätjuhliin viiteentoista vuoteen oman lakitukseni jälkeen. Kuitenkin jos kuulen Suvivirttä, mieleen tulee välittömästi muistot koulun kevätjuhlista ala- ja yläasteikäisenä: kaunis, aurinkoinen päivä, lukuvuosi päättyy, edessä paras aika vuodesta, kesäloma, koulujen päätösbileet jne.
 
Miksi näin? Musiikki stimuloi aivoissa sijaitsevaa mantelitumaketta (amygdala), jolla on keskeinen rooli emotionaalisessa muistamisessa. Tästä syystä musiikki herättää meissä helposti tunnemuistoja ja joku tietty laulu assosioidaan tiettyyn hetkeen tai aikakauteen elämässä. Musiikki on "psykologinen ikkuna menneeseen" kuten minulla on tapana sanoa.
 
Suvivirsi kevätjuhlassa ei ole uskonnollinen tapahtuma tai hartaushetki, vaan traditio, peritty tapa ja osa kulttuuriamme. Suomi nyt vain sattuu olemaan kulttuuriltaan luterilainen maa eikä kulttuuria voi lähteä väkisin muuttamaan. Suvivirren tarkoituksena kevätjuhlassa ei ole ylistää Jumalaa, vaan juhlistaa tuota tärkeää jokavuotista hetkeä koululaisen elämässä. Itselleni ei tuota mitään vaikeuksia ymmärtää tätä, vaikken olekaan koskaan kuulunut kirkkoon.
 
Jos Suvivirsi kielletään kevätjuhlista, niin samalla logiikalla pitäisi kieltää monia muitakin asioita. Kannattaa lukea Ilta-Sanomista tähän liittyen hyvä kirjoitus, josta tosin unohtui se, että sunnuntaipyhien, joulun, pääsiäisen ym. lisäksi myös Suomen lippu pitäisi kieltää, sillä sen keskellä on RISTI.

perjantai 21. maaliskuuta 2014

"Uskon 2014"

Kauden alla arvioin, että Rauman Lukko taistelee runkosarjassa kotiedusta pudotuspeleihin. Lukko sijoittui lopulta hienosti kolmanneksi. Pudotuspeleissä Lukolla on mahdollisuudet finaaliin asti ja joukkueessa vaikuttaisikin tällä hetkellä olevan vahva usko menestyksen suhteen. Seuraavassa arvioin, mistä Lukon menestys tänään alkavissa playoffseissa riippuu:


Maalivahtipeli. Menestyvä joukkue tarvitsee voittavan maalivahdin. Alkukaudella ailahdellen torjunut Ryan Zapolski oli runkosarjan lopulla Liigan paras veskari. Parhaimmillaan Zapolski päästi kymmenessä peräkkäisessä ottelussa yhteensä vain yhdeksän maalia. Lisäksi Zapon paineensietokyky on erinomainen.
 
Voittamisen kulttuuri ja menestyksen nälkä. Joukkueessa on Suomen mestaruuden voittaneita kokeneita pelaajia. Ville Vahalahti, Petteri Nummelin, Ilkka Mikkola ja Aki Uusikartano ovat olleet tiukoissa paikoissa ennenkin eli ei tarvitse turhaan puristaa mailaa. Lisäksi kaikesta huokuu, että viime kaudella semifinaaleihin yltäneelle raumalaismiehistölle ei kelpaa tänä keväänä muu kuin mestaruus.
 
Yksilöt. Vahalahti voitti runkosarjan pistepörssin. Lauri Tukonen on ollut pelikuntoisena alati vaarallinen ja joukkueen näkyvin hahmo kentällä. Toni Koiviston luistin alkoi kulkea Tukosen ja Uusikartanon ketjussa ja myös Keräselle alkoi kertyä tehoja, kun mies nostettiin ykkösen laidalle. Taustatulta hyökkääjille antaa yhden kauden piste-ennätyksensä tehnyt Mikkola sekä Nummelin, joka on tärkeissä peleissä parhaimmillaan.

Materiaalin leveys. Kun pudotuspelejä pelataan useammin kuin joka toinen päivä, Lukon tapa peluuttaa kaikkia ketjuja tasaisesti takaa sen, ettei tiettyjä pelaajia kuormiteta liikaa. Kun vielä 3-ketjuun on laittaa Jerry Ahtolan ja Teemu Nurmen kaltaisia pelimiehiä, niin ratkaisijoita löytyy joka kentästä.

Nelosketju. Riskan veljekset Filip ja Erik sekä Olli Sipiläinen kykenevät paitsi rikkomaan vastustajan peliä, niin myös tarvittaessa ratkaisemaan otteluita kuten runkosarjan päätöskierroksella nähtiin.
 
Erikoistilanteet. Jos ja kun Lukko saa ylivoimansa toimimaan, jälki on tehokasta. Nummelinin ja Vahalahden yhteispeli toimii ja Gagnon iski runkosarjassa suurimman osan maaleistaan yv:llä. Tutkapari Riska-Sipiläinen raastaa alivoimalla uhrautuvasti.