lauantai 26. toukokuuta 2012

Euroviisut arvioitavana

Euroviisut on kerrassaan loistava kilpailu, koska ikinä ei voi tietää, mikä esitys voittaa. Silloin tällöin Euroviisuissa kuulee jopa ihan hienoja kappaleita, mutta voittajaksi selviytyy aina joku tasapaksun kappaleen esittävä saksalaistyttö, joka ei osaa lausua englantia tai Norjaa edustava valkovenäläinen menninkäinen markan rallillaan. Nimenomaan Euroviisujen lopputulosten vaikea ennustettavuus tekee kilpailusta mukavan seurata.

Ajattelin arvioida tämän vuoden Euroviisujen finaalin kappaleet sekä veikata niiden menestysmahdollisuuksia. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, ennustukseni menevät enemmän tai vähemmän pieleen.


1. Iso-Britannia
Engelbert Humperdinck: "Love Will Set You Free"
Humperdinck on loistava (ja legendaarinen) laulaja ja kappalekin ihan nätti, joskin modulaatio hieman mauton. Sanoisin että liian pliisu avauskappale finaalille ja sijoittunee häntäpäähän.

2. Unkari
Compact Disco: "Sound Of Our Hearts"
Alussa ihan kivat kasarisynat, mutta kertosäkeestä tulee mieleen lähinnä tasapaksua tuubaa suoltavat formaattiradiot. Eipä tästä oikein mitään jää mieleen. Tällainen shaisse yleensä menestyy Euroviisuissa.

3. Albania
Rona Nishliu: "Suus"
Minulla oli jo ennestään päänsärky eikä se ainakaan helpottanut tämän biisin kertosäettä kuunneltaessa. Myös kissani näyttivät kärsivän. Aivan hirveä kappale.

4. Liettua
Danny Montell: "Love Is Blind"
Balladi muuttuikin yllättäen popiksi, takaisin rauhalliseksi ja takaisin popiksi, mikä hieman häiritsee. Tulee hieman mieleen "I Will Survive". Tai oikeastaan aika paljonkin.

5. Bosnia ja Hertsegovina
Maya Sar: "Korake ti znam"
Tavallaan ihan nätti kappale, mutta ehkä kuitenkin jokin koukku puuttuu. Serbokroatia on kyllä kaunis laulukieli, minkä vuoksi entisen Jugoslavian maat menestyvät viisuissa.

6. Venäjä
Buranovskije Babushki: "Party For Everybody"
Kun kuusi mummoa laulaa epävireisesti tyhjänpäiväisen rallin, niin voitto on varma. Tämän tahdissa saa sitten bilettää tulevan kesän.

7. Islanti
Greta Salóme & Jónsi: "Never Forget"
Aika kivasti soi lauluäänet yhdessä. Elokuvamusiikkimaisia piirteitä, tulee mieleen David Arnoldin sävellykset. Hieno kappale, jonka sovitus olisi voinut olla hieman hevimpi. Oma suosikkini.

8. Kypros
Ivi Adamou: "La La Love"
Tyypillistä euroviisuhuttua, aivan hirveät synasaundit. Tarkoitushakuinen kertosäe ei ainakaan itselle jää soimaan päähän, joten en povaa menestystä.

9. Ranska
Anggun: "Echo (You and I)"
Perus poppia, ei mikään persoonallisin kappale. Ei herätä intohimoja puolesta eikä vastaan, valju esitys. Eli todennäköisesti menestyy hyvin.

10. Italia
Nina Zilli: "L'amore è femmina (Out Of Love)"
Tällainen "ihan kiva" kappale, jossa ei ole minkäänlaista tarttumapintaa. Kertosäkeessä on yksi kiva sointuvaihdos.

11. Viro
Ott' Lepland: "Kuula"
Hyvä etten nukahtanut tätä kuunnellessa. Kus o Saku Ölletehas?

12. Norja
Tooji: "Stay"
Onko oikeesti paskempaa viisua? Voisin säveltää tällaisia viisi päivässä (kymmenen, jos maksettaisiin palkkaa).

13. Azerbaidzan
Sabina Babayeva: "When The Music Dies"
Lainaus "Miten teet koskettavan balladin" -kirjasta: Melodia perussointujen ympärille, herkkä alku, puolen välin jälkeen pieni noste ja rummut mukaan. Tylsä ja mitäänsanomaton biisi.

14. Romania
Mandinga: "Zaleilah"
Tarttuva kertosäe ja toimiva komppi yhdessä haitarin ja säkkipillin kanssa takaavat menestyksen. Veikkaan kärkisijoille.

15. Tanska
Soluna Samay: "Should've Known Better"
Ihan raikas meininki, mutta ehkä hieman tasapaksu. Tälle toivoisi menestystä, mutta taitaa jäädä viimeisten joukkoon.

16. Kreikka
Eleftheria Elefheriou: "Aphrodisiac"
Vahva esitys, veikkaan menestystä, sillä tämän tyylisillä kappaleilla on voitettu aiemminkin. Tosin kreikkalaisilla luusereilla ei olisi varaa järjestää kisoja ensi vuonna.

17. Ruotsi
Loreen: "Euphoria"
Olen saanut kuulla tätä kappaletta aivan tarpeeksi salilla. Yksi ennakkosuosikeista, mutta toisaalta niin oli myös The Ark viisi vuotta sitten ja sijoittui lopulta vasta kahdeksanneksitoista.

18. Turkki
Can Bonomo: "Love Me Back"
Aika ihq itämainen meininki, raikas rytmi ja komeita poikia. Taistelee kärkisijoista, mahdollisuudet on jopa voittoon.

19. Espanja
Pastora Soler: "Quédate conmigo"
Espanjassa toivotaan, ettei se voita viisuja, koska maalla ei olisi varaa järjestää kilpailua ensi vuonna. Voin kertoa, että ei pelkoa menestyksestä - vaikka biisissä onkin kieltämättä hyvät saundit.

20. Saksa
Roman Lob: "Standing Still"
Vaisuimpia esityksiä näissä karkeloissa, sanoma tulee kyllä selväksi. Sama sointukierto (Bb-F/A-Gm-Eb) alusta loppuun.

21. Malta
Kurt Calleja: "This Is The Night"
Maailman käytetyin sointukierto, muttei kuitenkaan kovin tarttuva kertsi "e-e-e-eeeiii" -kohdasta huolimatta. Sijoitus lienee keskikastissa.

22. Makedonia
Kaliopi: "Crno i belo"
Herkkä alku, puolivälissä rummut ja särökitarat mukaan, viululla dramaattisuutta jne. Miksi keksiä pyörää uudestaan? Kitarasoolo tulee täysin puskista. Tällaista musaa kuulee Balkanilla.

23. Irlanti
Jedward: "Waterline"
Norjan viisua kuunnellessa mietin, onko paskempaa biisiä. Ja olihan sellainen.

24. Serbia
Zeljko Joksimovic: "Nije ljubav stvar"
Erittäin vahva esitys, finaalin kiistatta hienoin balladi, menestystä odotettavissa (12 pistettä tulee ainakin Montenegrolta, Bosnialta, Kroatialta ja Makedonialta). Toinen oma suosikkini.

25. Ukraina
Gaitana: "Be My Guest"
Niin tyypillinen euroviisukappale kuin olla voi. Plussaa hämäristä kosketinsaundeista säkeistön alussa. Voi hyvinkin taistella kärkisijoista.

26. Moldova
Pasha Parfeny: "Lautar"
Melko tyhjänpäiväinen rallatus, johon haettu vaikutteita vähän sieltä täältä.