maanantai 27. helmikuuta 2012

Ajatuksia sosiaalisesta mediasta

Blogini lukija on lähettänyt minulle seuraavanlaisen viestin:

"Hei Altti! Kiitokset erinomaisesta blogista, sitä on kiva lukea! Olet käsittääkseni sosiaalisen median asiantuntija, joten olisi kiva kuulla ajatuksiasi aiheen ympäriltä."


Kiitoksia palautteesta! Sosiaalinen media onkin ollut viime vuosina vahvasti tapetilla. Nähdäkseni globaali kehitys on johtanut siihen, että erilaisilla innovatiivisilla ratkaisuilla yritykset voivat tuoda lisäarvoa asiakkaalle hyödyntämällä sosiaalista mediaa riippumatta markkinoiden rakenteellisesta kehityksestä pitkässä juoksussa.

Tulosjohteinen strategia korostaa monella yrityksellä brändäyksen merkitystä osana kommunikaatiokeskeisen yhteiskunnan pirstoutumista sosiaalisten verkostojen kentäksi.  Yrityksen tulostavoitteista puolestaan riippuu, miten sosiaalisen median innovaatiot suhteutuvat yrityksen strategiaan ja brändin kehittämiseen.

Erilaiset sosiaalisen median innovaatiot osana yritysstrategiaa tukevat brändin eheyttä ja yrityksen visiota, kun strategiassa otetaan huomioon kohderyhmän sosiaalinen konvergenssi eikä puututa intertekstuaalisiin konteksteihin. Kuitenkaan tärkeintä ei ole itse sisältö, vaan se, että osaa tuottaa uskottavan kuuloista jargonia.


maanantai 20. helmikuuta 2012

Tarkastelussa Perun jalkapallomaajoukkue


Olen saanut seuraavanlaisen viestin blogini lukijalta:

"Hei Altti! Satutko tietämään, miten Perun jalkapallomaajoukkue on menestynyt ja ketkä ovat kovimmat perulaiset jalkapalloilijat?"


Kiitoksia palautteesta. Arvokisamenestys on karttanut Perun jalkapallo- maajoukkuetta. Etelä-Amerikan karsintalohkosta on päässyt 4-5 joukkuetta MM-kisoihin ja kovatasoisten Brasilian ja Argentiinan lisäksi kisoissa on useimmiten nähty Uruguay, Paraguay, Chile, Ecuador ja Kolumbia. Viimeksi Peru on ollut MM-kisoissa vuonna 1982 ja edellisissä kisoissa 1978 se eteni jopa jatkopeleihin legendaarisen Teófilo Cubillasin johdolla. Peru on voittanut kahdesti (1939 ja 1975) Copa América -turnauksen ja viime vuonna maa saavutti hienosti pronssia.

Perun jalkapallomaajoukkueen kapteenina toimii 33-vuotias hyökkääjä Claudio Pizarro, joka pelaa viidettä kauttaan Werder Bremenin riveissä ja on ollut joka kausi joukkueensa paras maalintekijä. Tällä kaudella Pizarro on tehnyt jo 15 maalia ja on Bundesliigan maalipörssissä jaetulla kolmannella sijalla Lukas Podolskin kanssa. Vuoden 2007 lopulla Pizarro suljettiin maajoukkueesta 18 kuukaudeksi pelehdittyään naisten ja alkoholin kanssa pari päivää ennen MM-karsintaottelua Ecuadoria vastaan.

Pizarron ohella joukkueen tärkeimpiä pelaajia ovat oikea laitahyökkääjä Jefferson Farfán, vasen laitalinkki/-pakki Juan Manuel Vargas sekä kärkimies Paolo Guerrero. Schalkessa pelaava Farfán on tekninen ja nopea pelaaja, joka taitavan pelinrakentelun ja kikkailun vuoksi on vastustajan kannalta äärimmäisen vaarallinen. Vasenjalkainen Vargas puolestaan on vahva ja hyvin puolustava pelaaja sekä Fiorentinan joukkuetoverinsa Alberto Gilardinon mukaan maailman parhaita keskittäjiä. Hampurissa pelaava Guerrero on hyvä viimeistelijä, joka tunnetusti kärsii lentopelosta.

Vuoden 2010 MM-kisojen karsinnoissa Peru oli Etelä-Amerikan lohkon viimeinen saatuaan 13 ottelusta vain kolme voittoa ja neljä tasapeliä. Huomionarvoista kuitenkin on, että Peru onnistui kotonaan pelaamaan tasan Brasilian ja Argentiinan kanssa sekä voittamaan MM-nelosen Uruguayn. Karsinnat vuoden 2014 MM-kisoihin Peru on aloittanut 2-0 -kotivoitolla Paraguaysta, 2-4 -vierastappiolla Chilelle ja 0-2 -vierastappiolla Ecuadorille. Paolo Guerrero on tehnyt kaksi maalia, Claudio Pizarro ja Jefferson Farfán kummatkin yhden. Perun seuraavat karsintaottelut ovat kesäkuussa kotona Kolumbiaa ja vieraissa Uruguayta vastaan.



torstai 16. helmikuuta 2012

Levyarvio: Saukka – "Rakkauden Terminaattori"

Saukan kahdestoista sooloalbumi Rakkauden Terminaattori sisältää yhdeksän uutta laulua, joista tosin kolme julkaistiin jo viime vuoden puolella. Turun toiseksi parhaalle jalkapallojoukkueelle omistettu Kiitos Tepsi, paras TPS ilmestyi viime kesänä, SuomiBulgaria Ystävyysseuran kanssa yhteistyössä tehty Bulgaria viime syksynä ja kappaleen Rauhaton joulu musiikkivideo joulun alla.

Saukka luottaa tälläkin albumilla pelkistettyyn tuotantoon ja  oivaltaviin sanoituksiin. Tyylillisesti hieman Agentsin suuntaan kumartava Kihloissa on kivaa sisältää levyn kenties tarttuvimman kertosäkeen, joskaan alle kaksiminuuttinen kappale ei aivan ehdi nousta lentoon. Sen sijaan köörilaulun kyllästämä Bulgaria innostaa laittamaan jalalla koreasti muistuttaen samalla, että maailmassa on muitakin eksoottisia lomakohteita kuin Turkki tai "2000-luvun Kanaria" eli Thaimaa.

Live-versioksi väännetty Terminaattori karipeitsamomaisine kitaroineen rullaa tanakan poljennon saattelemana vastuttamattomasti ja osuu tiukasti maaliinsa Status Quolta plagioidulla soolollaan. Yhteiskunnallisista teemoista Saukka ei tunnu pääsevän eroon tälläkään levyllä, kun kappaleella Kapitalistinisti hän käsittelee rohkeasti vaijettua sosiaalista ongelmaa sekä selviämistaistelua ympäristön paineiden keskellä. Kolmenkympin maha puolestaan on aikuistuneen artistin omaelämänkerrallinen kertomus havahtumisesta realiteetteihin. Musiikillisesti kappale on ehkä tyypillisintä Saukkaa.

Keinuvan grooven tahdittama Annenukke on koskettava kertomus rakastumisesta ensiapukurssilla. Konservatiivisimmat voisivat jopa sanoa, että biisin väliosassa on liikaa meininkiä. Levyn ehdotonta kärkeä edustaa kuitenkin tango-introlla käynnistyvä Vaimoni on nazi, joka osuvasti kiteyttää tossun alla elävien nuorten miesten maailmankuvan. Kappaleen kitarasoolo tuo erehdyttävästi mieleen Wishbone Ashin kepittäjän Andy Powellin.

Rakkauden Terminaattori ei varsinaisesti esittele mitään uutta puolta Saukassa lauluntekijänä, mutta osoittaa, että miehellä on vielä paljon annettavaa ja ennen kaikkea sanottavaa.



KUUNTELE MIKSERI.NETISSÄ.


lauantai 11. helmikuuta 2012

Dojolaiset – uskonlahko sosiaalisessa mediassa

Edit. Tämän postauksen seurauksena jouduin Heikkilöiden ja heidän faniensa mustamaalauskampanjan kohteeksi, lue: Dojolaiset ja jälkipyykki.














Dojolaiset on karppausguru Antti Heikkilän perustama foorumi, kuvauksen mukaan "yli 35-vuotiaiden, itsenäisesti ajattelevien ihmisten kohtaamispaikka". Etusivulla on Heikkilän Rasalas-kustantamon mainos sekä esittelyteksti, jossa todetaan:

"Dojolaiset.comin ravintofilosofia pohjautuu lääkäri Antti Heikkilän kehittämään ravitsevaan, vähähiilihydraattiseen Pellinki-ruokavalioon. Ravintoasioista kiinnostuneen kannattaa tutustua Antti Heikkilän kirjoihin ennen sivustolle liittymistään, sillä tällä kokemuksen jakamisen sivustolla ei ohjata aloittelijoita. Dojolaiset ovat valinneet tämän koko maailmassa ainutlaatuisen dieetin elinikäiseksi ruokavaliokseen."


Dojolaiset muistuttaa monilta osin kulttia. Uskonlahkojen tapaan dojolaisten opit perustuvat heidän "karismaattisen johtajansa" kirjoituksiin. Skientologian isä, L. Ron Hubbard, on todennut: "Jos haluat tienata miljoonia, paras tapa on perustaa oma uskonto." Antti Heikkilä on hubbardinsa lukenut kunnon dojolainen omistaa kaikki Heikkilän kirjat, joita tämä julkaisee liki miljoonan euron liikevaihtoa tekevän, kolme henkilöä työllistävän kustantamonsa kautta. [Vuoden 2011 karppausbuumin jälkeen Rasalaksen liikevaihto on pudonnut 70 %.]

Dojolaiset on suljettu keskustelufoorumi, mutta etusivulla näkyy otteita viimeisimmistä kommenteista, joista päätellen ryhmän jäsenet ovat hyvin riippuvaisia yhteisöstä. Viime viikolla eräs dojolainen kirjoitti: "Olen kiitollinen siitä, että olen löytänyt tällaisen yhteisön, jossa saa mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä niin henkisesti kuin fyysisestikin." Toinen dojolainen kirjoitti tällä viikolla: "Huomaan, että olen selvästi sielultani Dojolainen. Näihin arvoihin ja periaatteisiin voin sitoutua täysin sydämin." Ihminen on laumasielu ja jos ei ole paikkaa, jossa kokea yhteisöllisyyttä, tarjoaa Internet-yhteisö lohtua. Valitettavasti juuri tällaiset ihmiset ovat kaikkein alttiimpia narsistien aivopesulle.

Kun sulkeutuneesta Pohjois-Koreasta saa tietoa ainoastaan pohjoiskorealaisilta loikkareilta, löytyy netistä kasvamassa määrin entisten dojolaisten kertomuksia suljetusta Dojolaiset-yhteisöstä ja siitä, kuinka heidät potkittiin pihalle ilman varoituksia. Yksi oli erehtynyt kertomaan epäonnistuneesta karppausyrityksestään, toinen oli syyllistynyt mainitsemaan sananvapauden, kolmas oli huomauttanut asiavirheestä Heikkilän kirjassa (joita ymmärtääkseni on paljon). Eräs oli kirjoittanut "jatketaas facebookissa", mistä luonnollisesti napsahti porttari.

Dojolaiset on siis itsenäisesti ajattelevien ihmisten kohtaamispaikka, missä Antti Heikkilä määrää, mitä saa ajatella itsenäisesti. Tai oikeammin: dojolaisten ei tarvitse ajatella ollenkaan, koska Antti Heikkilä ajattelee heidän puolestaan.

Dojolaisiin liittyäkseen on täytettävä hakemus, johon kirjoitetaan henkilötiedot, syntymäaika, osoite ja puhelinnumero sekä lisätään oma valokuva. Tämä ei kuitenkaan takaa pääsyä jäseneksi kuten eräs dojolainen kirjoittaa: "Muutaman vrk vanhana dojolaisena tämän päivän ryhmädojoviestit hämmästyttävät. Vääntöä käydään siitä, ketä hyväksytään dojolaiseksi, ketä ei. Argumentit hyväksymättä jättämisestä ovat uskomattomia, asenteellisia, leimaavia, ennakkoluuloisia." Toinen ex-dojolainen kertoo: "itse en saanut syksyllä dojolaisista varsinaisesti häätöä vaan toiveen raportoida seikkaperäisesti sairauksista, vioista ja muusta sosiaalisesti merkittävästä heti foorumiin sisääntullessani."

Jos sosiaalisessa mediassa on ennen kaikkea kyse avoimesta dialogista ja ajatusten vaihdosta, pyritään tätä dojolaisissa kertomusten perusteella kontrolloimaan tiukasti. Antti Heikkilä jakelee valtaistuimeltaan tuomioitaan Maarit-vaimonsa antaessa taustatulta, kun toisinajattelijat ja "vääräuskoiset" likvitoidaan surutta. Tarvittaessa Googlella etsitään tietoja jäsenistä ja myös heidän facebook-kirjoituksiaan pidetään silmällä.

Ex-jäsenten paljastuksista ilmenee, että dojolaisten mielipuuhaa on Antti Heikkilän kehittämän Pellinki-dieetin ylistäminen ja terveysviranomaisten ja virallisten ravitsemussuositusten haukkuminen. Jokaisessa uskonnossa on saatanansa ja "pellinkiläisillä" se on Pekka Puska. Vähähiilihydraattiseen ruokavalioon liittyvien asioiden kyseenalaistaminen dojolaisissa on sama kuin jos Neuvostoliitossa olisi kritisoinut sosialistista järjestelmää. Dojolaisissa on yksi totuus ja se on Antti Heikkilä.

Taannoin Heikkilä lähetti dojolaisille viestin: "Näin kertaukseksi sen verran, että kaikki mikä koskee Dojolaisia yms., on Maaritin ja minun teamtyön tulosta. Meillä on selkeät linjat siitä, kuka sopii ryhmään ja kuka ei [...] Käytän psykoanalyytikkojen kehittämää testiä narsistien ja psykojen seulomiseksi joukosta." Toisaalta, onhan skientologeillakin auditoinnit ja e-mittarit.

sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Super Bowl - urheilun juhlaa?

Ensi yönä pelataan neljäskymmeneskuudes Super Bowl. Kyseessä on urheilutapahtuma, joka kerää television äärelle kymmeniä miljoonia ihmisiä, joista 98% amerikkalaisia. Amerikkalaiset rakastavat amerikkalaista jalkapalloa (engl. handegg), peliä, jossa ei pelata jaloilla ja pelivälineenä ei ole pallo.

Odotukset tämänvuotista Indianapolisissa pelattavaa Super Bowlia kohtaan ovat kutkuttavat. Mielessä on vieläkin kirkkaana viime vuoden spektaakkelin ohessa näytetyt viisitoista mainosinserttiä. Erityisesti mieleen on jäänyt Pepsin paluu vuoden tauon jälkeen ja se, kuinka Doritos-nachot olivat näkyvästi esillä.

Huomionarvoista tämän vuoden Super Bowlissa on se, että mainosten hinnat ovat kalliimpia kuin koskaan. Puolen minuutin mainosclipistä joutui pulittamaan peräti neljä miljoonaa dollaria. Tänä vuonna nähdään muun muassa Mars-, General Motors- ja Dannon-mainoksia. Lisäksi luvassa on David Beckhamin tähdittämä H&M-mainos.

Ehkäpä ikimuistoisin Super Bowl tähän mennessä on ollut vuonna 2004, jolloin Janet Jackson vilautti tissiä väliaikashow'ssa. Jo nyt jännittää, minkälaisen show'n tänä vuonna esiintyvä Madonna laittaa pystyyn. Suuri huomio kiinnittyy myös siihen, suoriutuuko Kelly Clarkson kansallislaulusta paremmin kuin viime vuonna mokaillut Christina Aguilera.

Jännittävää Super Bowlia kaikille!